Falska fetmaläkemedel är ett stort och växande globalt problem som bland andra Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för. Det enorma intresset för de nya aptitdämpande preparaten i klassen GLP-1-analoger har skapat läkemedelsbrister som kriminella utnyttjar.
I dag refererar nyhetsbyrån Reuters uppgifter från det amerikanska företaget Brandshield som hjälper andra företag att försvara sig mot varumärkesintrång. Under 2023 säger sig Brandshield ha spårat upp och stoppat över 250 nätapotek som marknadsfört falska fetmaläkemedel.
Falska fetmaläkemedel ökar
Att för uppdragsgivares räkning spåra upp webbsidor som säljer förfalskade läkemedelsprodukter och “ta ned” dessa är ett av företagets verksamhetsområden. Exakt vilka metoder företaget använder för att stoppa de olagliga sajterna framgår inte av Reuters artikel eller Brandshields egen hemsida.
Reuters intervjuar företagets vd Yoav Keren som berättar att Brandshield under fjolåret hittade 1 655 webbsidor som sålde förfalskade läkemedelsprodukter. Drygt 250 av dessa, vilket motsvarar cirka 15 procent, sålde falska fetmaläkemedel som utgav sig för att vara någon av de populära GLP-1-analogerna. Till exempel Ozempic, Wegovy eller Mounjaro.
Enligt Yoav Keren är GLP-1-analogerna den hittills vanligaste enskilda läkemedelstypen bland de förfalskningar Brandshield hittar. Och deras andel av förfalskningarna verkar växa.
– Jag skulle inte bli förvånad om brottslingar försöker använda den växande populariteten för dessa läkemedel till att sälja fler förfalskningar, säger han till Reuters.
Läkemedelsverket varnar
I Sverige informerar Läkemedelsverket, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, om de mycket stora riskerna med att köpa vad man tror är något av de aktuella läkemedlen utan recept på nätet.
I flera europeiska länder har det förekommit fall där människor hamnat på sjukhus efter att ha köpt förfalskningar av diabetesläkemedlet Ozempic (semaglutid) som även kan hjälpa mot fetma. Ommärkta insulinpennor har till exempel sålts som Ozempic.
På Läkemedelsverkets informationssida om att köpa bantningsprodukter på nätet listas en rad riskabla ämnen som myndigheten har hittat i olagliga bantningspreparat. Däribland sköldkortelhormon, det centralstimulerande ämnet efedrin och substansen sibutramin. Det sistnämnda var aktiv substans i viktminskningsläkemedlet Reductil som drogs in 2010 på grund av ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.