Fäller tre företag som inte anmälde sponsring

Fäller tre företag som inte anmälde sponsring

Företagen sponsrade en psoriasiskongress för patientorganisationer men hade inte rapporterat det.

27 aug 2024, kl 09:51
0

Annons

Tre läkemedelsföretag lät bli att anmäla sin sponsring av en psoriasiskongress för patientorganisationer till den så kallade samarbetsdatabasen hos Läkemedelsindustriföreningen, Lif. Informationsgranskningsnämnden, IGN fäller nu därför företagen för överträdelse av branschens etiska regelverk.

Global paraplyorganisation

Den kongress det handlar om är IFPA-kongressen i Stockholm 27-29 juni i år. IFPA, international federation of psoriasis associations, är en global paraplyorganisation för nationella patient- och anhörigorganisationer på psoriasisområdet. Paraplyorganisationen har sitt säte i Sverige.

En rad läkemedelsföretag sponsrade IFPA-kongressen. Ett flertal av dem rapporterade in denna sponsring till den särskilda databas som Lif har sedan 2005. Syftet med databasen är att skapa tydlighet och öppenhet kring läkemedelsföretagens samarbete med intresseorganisationer, patienter, närstående och hälso- och sjukvården.

Missade anmäla sponsring

Men företagen Pfizer, Abbvie och Almirall anmälde inte sin sponsring av kongressen till samarbetsdatabasen. Detta har IGN uppmärksammat och fäller nu därför företagen.

Pfizer och Almirall accepterar IGN:s bedömning. Detta även om de till sitt försvar framhåller att det inte var respektive företags svenska del som höll i det aktuella samarbetet. Sverigekontoren menar att de inte hade koll på att de behövde anmäla även de samarbeten i Sverige som andra delar av de globala företagen stod för.

Abbvie ifrågasätter

Abbvie ställer sig däremot lite mer frågande till IGN:s anmärkning. Svenska Abbvie AB framhåller att det inte har något samarbete med IFPA utan allt samarbete sker med moderbolaget i USA. Ibland utan att svenska Abbvie får någon information om det.

Abbvie påpekar också att det var en internationell kongress och ifrågasätter om svenska patienter och anhöriga kan ses som en målgrupp för den.

“Syftet med att företagen skall vara transparanta med sina samarbeten med svenska patientföreningar är ju för att allmänheten skall kunna avgöra om dessa samarbete påverkar objektiviteten hos föreningarna. Denna möjliga påverkan existerar inte i detta fall”, skriver företaget i sitt svaromål.

Samtidigt medger Abbvie att det är en komplicerande faktor att mötet hölls i Sverige och efterlyser ett förtydligande från IGN om hur fallet ska tolkas.

Ska betala straffavgifter

IGN bekräftar att de etiska reglerna gäller för läkemedelsföretaget i sin interaktion med svenska organisationer eller dess medlemmar.

I det aktuella fallet finns det, enligt IGN, flera faktorer som tillsammans gör att IFPA-sponsringen faller inom detta regelverk. Eftersom IFPA har sitt säte i Sverige, det svenska Psoriasisförbundet är medlem och konferensen hölls i Sverige är det enligt IGN “rimligt att anta att svenskt deltagande inte varit obetydligt”.

IGN anser därför att “interaktionen med svenska medlemmar varit av en sådan omfattning att samarbetet skulle ha registrerats i samarbetsdatabasen”.

Abbvie och Pfizer ska betala straffavgifter på 110 000 kronor vardera och Almirall en straffavgift på 55 000 kronor.