Läkemedelsvärldens genomgång av försäljningsstatistiken av receptfria varor visar att handelns dryga 6?000 försäljningsställen inte har tagit över försäljningen från de 1?140 apoteken. I statistiken, som kommer från Apotekens Service AB, ingår alla receptfria läkemedel, även de växtbaserade som numer är klassade som läkemedel. Totalt rör det sig om drygt 1?700 olika förpackningar som får säljas både på apotek och i handeln. Förpackningar med acetylsalicylsyra kombinerat med koffein, som Treo och Bamyl, är den vara som handeln har störst andel av, drygt 50 procent av de tillåtna storlekarna. Men acetylsalicylsyra utan koffein är inte någon storsäljare. För de produkterna redovisas knappt någon försäljning alls från detaljhandeln.
Av de tillåtna förpackningarna med paracetamol sålde handeln knappt 25 procent. Av dem var en Alvedonförpackning störst med 55 procent av försäljningen. Även nikotinersättningsmedlen, som länge sålts utanför apotek, fortsätter de flesta köpa på apotek. Handeln står för 16,5 procent av försäljningen. Men av alla de produkter som nu är tillgängliga för handeln att sälja är det bara ett fåtal som faktiskt finns där.
På Ica har man till exempel valt ut ett 90-tal som koncernens butiker kan beställa.
– Vi tittar på vilka som är de bäst säljande av de som finns på Läkemedelsverkets lista och fokuserar på dem, beskriver Madeleine Wikström på Ica urvalet.
Av de drygt 1?700 varorna som är möjliga har handeln till Apotekens service rapporterat försäljning av 361 stycken förra året.
På Läkemedelsverket håller man på med en kartläggning av försäljningen och användningen av de största frisläppta substanserna.
– Vi analyserar den totala försäljningen både i handeln och apotek men också förskrivningen, säger Karin Klintberg på Läkemedelsverket.
Substanser man ska titta närmare på är acteylsalicylsyra med och utan koffein, allergipreparat med ceritrizin och loratadin, ibuprofen, nikotin, avsvällande nässdroppar med oximetazolin och xylometazolin.
Försäljningen av paracetamol har Läkemedelsverket redan analyserat utan att finna någon förändring i den totala försäljningsvolymen från 1 januari 2008 till och med förra året.
– Det räcker inte med att enbart titta på antalet försålda förpackningar när man vill analysera användningen, man behöver ett mått som gram eller dygnsdoser, säger Karin Klintberg.