Undersökningen, som genomfördes hösten 2003 och nyligen färdigställdes, visar att så kallade extraordinära arbeten tar cirka 260 arbetstimmar per år i anspråk på apoteket Källan. Orsakerna till extraarbetet är ofta kommunikationsproblem, utländska recept, kostnadsfrågor eller till och med religiösa faktorer. I rapporten beskrivs till exempel hur en troende muslim ville byta ut läkemedlet Cocillana-Etyfin, som innehåller alkohol, till ett annat alternativ.
? Farmacevtisk service till människor från hela världen måste innebära en acceptans av extraordinära arbeten, vilket också kräver resurser, säger Amadou Jallow, chefsfarmacevt på apoteket Källan och initiativtagare till undersökningen.
Studien är ett lokalt initiativ, som Amadou Jallow fick idén till under några kafferaster när personalen diskuterade varför vissa expeditioner varit så tidskrävande.
Kundsamtalen är alltså mer tidskrävande än på andra håll, men Amadou Jallow framhåller också många fördelar med apoteksarbete i mångkulturella områden.
? Vi får ett större förtroende från kunderna än på många andra apotek. Apoteket är här tydligare än på många andra håll en första länk i vårdkedjan. Kunderna kallar ofta oss i personalen doktorer, för så gör man i många länder, säger Amadou Jallow.
På Källan är även apotekspersonalens sammansättning mångkulturell.
? Det är en stor fördel att personalen kan många språk. Kunder söker ofta upp den farmacevt som kan dennes modersmål.
På så sätt har vi ?automatiskt? redan kommit längre än de flesta i utvecklingen mot personliga farmacevter som drivs inom företaget. Mycket av det arbetssätt som eftersträvas inom ramen för läkemedelsprofilprojektet är också redan naturligt för oss, säger Amadou Jallow.