Experter vägleder om hur länge covid-19 smittar
Foto: Istock

Experter vägleder om hur länge covid-19 smittar

Folkhälsomyndigheten har låtit en expertgrupp ta fram råd om hur man kan bedöma smittsamhet efter covid-19.

19 maj 2020, kl 11:00
0

Smittsamhet efter covid-19 går inte att bedöma med hjälp av de virusprover som brukar tas från halsen eller näsan, förklarar en expertgrupp som tagit fram en ny vägledning. Problemet är nämligen att dessa så kallade PCR-tester inte skiljer mellan aktivt och inaktivt virus. Ett aktivt virus kan infektera celler och alltså smitta andra personer, men ett inaktivt virus har oskadliggjorts av immunförsvaret och smittar inte längre.

”Därför kan den typen av prov inte användas för att avgöra om en person som tidigare testat positivt för covid-19 är fortsatt smittsam eller inte”, skriver expertgruppen.

I stället måste man titta på hur länge det gått sedan personen blev sjuk och hur länge personen varit symtomfri.

Smittsamhet efter covid-19 ännu outforskad

Enligt den nationella strategi som Läkemedelsvärlden rapporterat om ska testningen för covid-19 utökas kraftigt. Men det är i många situationer också viktigt att efter konstaterad coronainfektion kunna bedöma om en person fortfarande kan vara smittsam eller inte. Kunskapen om smittsamheten vid covid-19 är dock ännu begränsad.

För att ge bästa möjliga svar i rådande kunskapsläge samlade Folkhälsomyndigheten en arbetsgrupp med representanter från Svenska infektionsläkarföreningen, Föreningen för klinisk mikrobiologi, Svenska hygienläkarföreningen och Smittskyddsläkarföreningen.

Arbetsgruppen har nu publicerat sin första vägledning om smittsamhet vid covid-19.

Två feberfria dygn

Bland annat det här säger expertgruppen om hur länge man är smittsam efter covid-19:

En person som isolerar sig hemma med konstaterad covid-19 kan anses smittfri efter två feberfria dygn och allmän förbättring. Men det måste ha gått minst sju dygn sedan insjuknandet.

Den som haft covid-19 kan ha kvar rethosta och nedsatt lukt- och smaksinne under en längre period, men experterna bedömer inte att det påverkar smittsamheten.

Två dygn utan feber, allmän förbättring och minst sju dagar från insjuknandet gäller även som riktmärke för när coronasmittad vård- och omsorgspersonal kan gå tillbaka till jobbet.

Om någon är symtomfri, men ändå testas av någon anledning och provet visar positivt, ska personen anses som smittsam, menar experterna. Först sju dagar efter det positiva provet kan man bedöma personen som smittfri. Får man symtom ska läget omvärderas och då gäller riktlinjerna ovan.

Vägledningen innehåller även information om när äldre covid-19-sjuka på särskilda boenden är smittfria igen, liksom om smittsamheten hos olika patientkategorier inom sjukvården. Vägledningen kommer att uppdateras vartefter som ny kunskap tillkommer om det nya coronaviruset och hur det smittar.