Tyska och schweiziska farmacevter bidrar dock genom sina nationella systerorganisationer i arbete som syftar till att säkra läkemedelsförsörjningen efter flodvågskatastrofen i Sri Lanka.
En av dessa personer, Jochen Schreeck, berättar i ett brev till svenska FuG om sin två veckor långa vistelse i norra Sri Lanka. Han skriver att han tillsammans med en schweizisk kollega besökt flyktingläger, organiserat läkemedelsförråd, dokumenterat sjukdomsfall i samarbete med läkarorganisationer och kartlagt flyktinglägrens kondition i syfte att undvika epidemier.
De europeiska farmacevterna bidrog även med att säkra transporter av läkemedel från huvudstaden Colombo till kuststaden Kalumanai, där de flesta sjukhusen slagits ut av flodvågen.
Jochen Schreeck och hans kollega har nu avlösts av två andra farmacevter och arbetet beräknas pågå åtminstone januari månad ut.
Många vill hjälpa
Farmacevter utan Gränser i Sverige (FuG) säger sig vara beredda att skicka ned farmacevter från sin så kallade kompetenspool, om man får en förfrågan från exempelvis Sida eller någon frivilligorganisation.
? Flera medlemmar har ringt och undrat om de kan åka ner och göra något. Men det är förstås inte bara en fråga om att vilja, det är också viktigt med personlig lämplighet. Men det finns flera tänkbara personer som skulle kunna åka ned med kort varsel, säger Nippe Strandqvist, styrelseordförande i FuG.
Ännu okänd organisation
Farmacevter utan Gränser, som bildades 2001, är ännu en ganska okänd organisation i Sverige.
? Röda Korset känner till oss väl men i övrigt är kännedomen om oss inte så stor som den borde vara. Vi hoppas bland annat kunna uppvakta Sida framöver, säger Nippe Strandqvist.
FuG har även i samarbete med tre fackförbund startat en insamling för att långsiktigt bidra till återuppbyggnad av läkemedelsförsörjningen i de drabbade länderna.
? Jag vet inte hur mycket som kommit in till dags dato, men jag vet att det börjat komma in pengar, säger Nippe Strandqvist.