Det är nätverket PGEU, Pharmaceutical Group of the Eupropean Union, som sammanställt ett dokument som kritiserar den svenska hållningen vad gäller apotekarkompetensen. I dokumentet pekar PGEU ut de faror som följer ett beslut att inte kräva apotekarkompetens på ansvariga poster på apoteken.
Nätverket, med svenska Thony Björk, chef för Apoteket AB:s internationella enhet som president, har medlemmar från 30 europeiska länder. De arbetar för att bevaka och stärka apotekarens roll som nyckelspelare i det europeiska sjukvårdsarbetet. I dokument som tagits fram i samband med att den svenska apoteksmarknaden omregleras pekar nätverket på att de flesta apotek i Europa har en blandning av apotekare och andra yrkeskategorier anställda, något de framhåller som positivt. Problemet uppstår menar de, när det blir för få apotekare med relevant kompetens och utbildning på plats, vilket är på väg att hända i Sverige.
De trycker på att det i de flesta europeiska länder finns krav på att ha apotekare på plats och att Sverige skulle ställa sig utanför ett europeiskt hållningsätt genom att inte införa samma krav. Om det i Sverige på den omreglerade marknaden inte kommer att krävas utbildade apotekare som kan möta frågor från kunder och leda övrig apotekspersonal innebär det en stor säkerhetsrisk, skriver PGEU.
I en tid när apoteksmarknaden förändras finns det stora möjligheter att stärka säkerheten kring läkemedelsanvändningen genom att involvera apotekare på ett tydligt i hälsoarbetet på apoteken, menar nätverket. Att inte välja den vägen och istället släppa på kraven skulle vara en kortsiktig, oekonomisk och osäker lösning skriver de.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Det finns många fördelar i att ha ett statligt reglerat och ägt apoteksmonopol, som att det blir enkelt att samordna aktiviteter och att alla apotek har tillgång till samma utbildningsmaterial och stödsystem. Det som däremot kan brista är möjligheten att som enskild innehavare/ansvarig förbättra verksamheten och profilera sitt apotek som extra bra på ex. rådgivning. Med en omreglering av marknaden finns precis den möjligheten, men samtidigt en risk att kommersialiseringen tar över. Ett sätt (det enklaste sättet om man inte vill totalreglera varenda liten detalj) att undvika detta och samtidigt höja nivån på rådgivningen är att kräva även apotekare på apotek. I övriga Europa är det här inget konstigt, men här i Sverige är det fullständigt tabu att peka på möjliga skillnader mellan olika yrkesgrupper på apotek. Det finns ingen som vill ta ifrån receptarierna sina jobb, men på en omreglerad apoteksmarknad behövs även apotekare.
Dags att öppna ögonen för politikerna! Apotekare behövs för att hålla uppe kompetensen på Svenska apotek,
Vilken ställning vill vi att apoteket ska ha i den avmonopoliserade marknaden?
Det är inte alls förvånande att PGEU kritiserar regeringens förslag på kraven på den läkemedelsansvarigas kompetens. Det som är överraskande är att Sverige som i åratal varit en föregångare vad gäller kvalité och säkerhetsutveckling i tillverkning och produktion, forskning och utveckling, lägger ribban så lågt i det svenska samhällets viktigaste fråga, nämligen invånarnas hälsa. Konsekvensen av det nya förslaget är att man flyttar över ansvaret från den högkvalificerade professionen, apotekarna, till den vanliga medborgaren. Så som Tony Björk påpekar har hittills alltid varit stödpersoner inom den stora apoteksorganisationen som har varit tillhands när avancerade och knepiga läkemedelsrelaterade frågor uppstod. Hur ska ett privatägt apotek med det föreslaget krav på kunskapsnivå kunna bedöma och bemöta dessa ibland svårhanterliga och avancerade frågor? I det land jag kommer ifrån så motsvarar apoteket en mini vårdcentral som fungerar som ett högt rådgivande organ som hjälper till och avlastar sjukvårdens. Hur vill vi att den svenska apotekets framtid ser ut? En distributionslokal??
Det är inte alls konstigt att PGEU reagerar på just kompetenskravet. I EU länderna och många andra länder så är det en självklarhet att det är apotekaren som står för kompetensen/ansvaret på apoteken och som fungerar som en avlastningen för sjukvården. Jättesynd att svenska folket inte har en aning om vad en apotekare har för kompetens och att det finns stora skillnader när det gäller olika yrkeskatagorier på dagens apotek.