EU-råd om ej godkänd behandling

Sverige får råd från europeiska läkemedelsverket om hur icke-godkänt medel kan användas vid levertransplantation.

29 okt 2013, kl 09:35
0

Patienter med kronisk hepatit C saknar många gånger behandling i samband med att de får en levertransplantation. Ett alternativ är preparatet sofosbuvir från Gilead som ges för att förhindra infektion i den nya levern. Men läkemedlet är ännu inte godkänt utan ansökan ligger inne för bedömning hos det europeiska läkemedelsverket EMA.

För att få vägledning har man från Sverige vänt sig till EMAs expertkommitté, CHMP, med frågan hur man ska göra. Det finns möjlighet för EUs medlemasländer att nationellt införa det som kallas program för compassionate use. Inom dessa kan man använda ännu icke-godkända läkemedel av humanitära skäl.

CHMP har nu svarat och på sin hemsida publicerat rekommendationer för användningen. De skriver att sofosbuvir kan användas på vuxna patienter med kronisk hepatit C-infektion och har sammanställt råd för hur medlet bör användas på vuxna patienter med kronisk hepatit C. Det är tredje gången som compasionate use-behandling har bedömts på EU-nivå.

Enligt rekommendationerna är det två grupper av patienter som är aktuella, dels de som väntar på en ny lever och behöver preventiv medicinering för att förhindra infektion i transplantatet. Dels rör det patienter som redan har fått en ny lever och som har en aggressiv, återkommande hepatit C-infektion som kan leda till döden om den inte behandlas.