Sedan ett par år har flera leveranser av generiska läkemedel som passerat från Indien till Afrika och Latinamerika via Europa stoppats. Från Indiens sida har man protesterat mot agerandet och hävdat att EU missbrukar regelverket när de beslagtar leveranserna. EU:s motivering har varit att man vill förhindra förfalskade läkemedel att spridas.
I förra veckan nådde EU-kommissionen och den indiska regeringen en överenskommelse om att tullen i EU ska upphöra med att stoppa och inspektera de generiska produkter som kommer. Som ett resultat av uppgörelsen kommer Indiens regering att dra tillbaka det klagomål som de lämnat till Världshandelsorganisationen WTO.
Under de senaste två åren har omkring 17 leveranser av generiska läkemedel stoppats i bland annat Nederländerna, Tyskland och Frankrike. Klagomål har kommit från företagen som har orginalpatent för produkterna i Europa, men inte i länderna som varit slutdestinationen. Från Indiens sida har man hävdat att detta är olagligt eftersom läkemedlen inte varit ämnade att säljas på den europeiska marknaden.
Det är inte känt vad uppgörelsen innehåller i detalj men organisationer som Läkare utan gränser har uttryckt oro för att den kommer innebära ytterligare krav på generikaföretagen som försvårar deras leverans av generika till fattigare länder. Indien är en av världens största producenter av generika och levererar omkring 80 procent av de läkemedel mot hiv och andra sjukdomar som används i utvecklingsländer, rapporterar BBC.