EU-klartecken för begränsad reklam till allmänheten

I slutet av juli offentliggjorde EU-kommissionen sitt förslag till reformering av lagstiftningen på läkemedelsområdet. Ett av förslagen innebär klartecken för reklam för receptbelagda läkemedel på internet inom tre indikationsområden.

23 aug 2001, kl 14:00
0

I juli antog EU-kommissionen ett omfattande förslag till översyn av lagstiftningen på läkemedelsområdet. Syftet med reformpaketet är bland annat att förenkla och påskynda godkännandeprocessen för nya läkemedel och stärka den europeiska läkemedelsindustrin.

Enligt ett av de mer kontroversiella förslagen tillåts reklam för receptbelagda läkemedel till allmänheten i begränsad omfattning, närmare bestämt inom indikationsområdena astma, hiv/aids och diabetes.

Huvudmotiveringen är enligt EU-kommissionären Erkki Liikanen, som presenterade reformpaketet vid en presskonferens i Bryssel 18 juli, att patienterna ?bör få tillgång till bättre patientorienterad och validerad information om receptbelagda läkemedel?, samt att reklam som publiceras av företag utanför EU redan idag finns tillgänglig via internet. Höga etiska krav på läkemedelsindustrin ? krav som ska specificeras av EU-kommissionen i samarbete med industrin framgent ? kommer att ställas, och EMEA får tillsynsansvar att dessa regler efterlevs.

Information måste efterfrågas

Liikanen betonade också att förslaget inte innebär något generellt klartecken för så kallad Direct to Consumer-reklam.

? Vi vill att kvalitetssäkrad, patientorienterad information inom dessa tre specifika terapiområden ska kunna göras tillgänglig när den efterfrågas av patienter eller patientgrupper, sa Erkki Liikanen.

Hur formuleringen ?när den efterfrågas? ska tolkas lär bli föremål för fortsatta diskussioner. Information på internet kräver ju till exempel ett aktivt uppsökande; huruvida reklam i press och TV gör det är tveksamt.

Nya substanser via EMEA

I övrigt innehåller reformpaketet bland annat förslag om en så kallad ?fast-track?-procedur för mycket angelägna läkemedelsgodkännanden och möjligheter till villkorade försäljningstillstånd.

Vidare måste alla helt nya substanser (New Chemical Entities, NCE) i framtiden godkännas via den så kallade centraliserade proceduren enligt kommissionens förslag.

De från läkemedelsindustrin hårt kritiserade kraven på förnyade godkännanden vart femte år föreslås tas bort. Den centrala läkemedelsmyndigheten EMEA i London får beröm och inga större förändringar föreslås i dess verksamhet.

Reformpaketet kommer i höst att behandlas i en så kallad rådsarbetsgrupp där alla medlemsländer är representerade, samt i EU-parlamentet.