EU anklagas missgynna generikaproducenter

Länder som Brasilien och Indien har riktat skarp kritik mot
EU-länderna för deras sätt att hantera misstänkta förfalskade läkemedel.
Länderna anser att EU stoppar lagliga leveranser av generika. Kritiken
har fått WHO att utreda sambandet.

25 maj 2010, kl 11:30
0

I förra veckan hamnade världshälsoorganisationen WHO i blåsvädret då ett flertal länder med Indien och Brasilien i spetsen framförde klagomål på att leveranser med generika stoppas och beslagtas i EU utan grund. Bakgrunden är att leveranser som passerat europeiska länder från tillverkarländerna på väg till bland annat Afrika och Latinamerika fastnat.

Från EU:s håll säger man att detta är en del i kampen mot förfalskade läkemedel och att en stor del av de falska produkter som figurerar i världen härstammar från till exempel Indien. WHO har fört samma linje och menar att man stöttar EU i kampen mot olagliga läkemedel. Många gånger göms de falska produkterna i leveranser med lagliga läkemedel, uppger en talesman för WHO till Reuters.

Men enligt de klagomål som nu lämnats till WHO är organisationen och EU påverkad av de europeiska läkemedelsföretagen. Genom att stoppa läkemedelsleveranser hindrar de generisk konkurrens och gynnar den inhemska marknaden. WHO får också kritik för sitt samarbete med IMPACT, en internationell organisation som för kampen mot förfalskade läkemedel. IMPACT har enligt kritikerna fått WHO och EU att blanda ihop patentlagarna för förfalskade läkemedel med det om läkemedel med undermålig eller dålig kvalitet. WHO i sin tur hävdar, att de ser till folkhälsan och inte till patentlagstiftningar.

Efter fyra dagars debatt enades WHO på fredagen, rapporterar AFP, om en resolution som innebär att organisationen ska granska sina kopplingar till läkemedelsindustrin och till IMPACT.