ESC: ACE-hämmare skyddar efter stroke

ACE-hämmaren perindopril har i Progress-studien visat mycket goda effekter på strokepatienter genom att minska risken för ny stroke och hjärtinfarkt. Resultaten stödjer Hope-studien och kan få behandlingsriktlinjer att skrivas om.

21 sep 2001, kl 18:15
0

Annons

Progress-studien presenterades för första gången på ESC-kongressen och anses vara en "landmark study" av stor betydelse.

Hos patienter som redan haft en stroke eller transient ischemisk attack (TIA; mini-stroke) minskade den relativa risken att drabbas av en ny stroke med 28 procent. Dessutom minskade den relativa risken att drabbas av hjärtinfarkt med 28 procent, samt en minskning med 26 procent att drabbas av något av kombinationen stroke, hjärtinfarkt eller död. Samtliga resultat är signifikant bättre än placebo.

Vidare minskade risken att drabbas av demens efter stroke med 34 procent och allvarlig kognitiv försämring minskade med 45 procent. Även dessa resultat var signifikanta mot placebo.

Ännu tydligare var resultaten i en subgrupp till studien, Progress Asia, som innefattade patienter i Kina och Japan. Där minskade den relativa risken att drabbas av en ny stroke eller TIA med hela 63 procent.

Alla sorters patienter

6 000 patienter på 172 sjukhus världen över följdes i fyra till sex år. Alla patienter i studien hade redan haft en stroke eller TIA. Det var däremot inget krav att patienterna skulle ha högt blodtryck för att ingå i studien. Det styrker studiens resultat, att de kan appliceras på alla typer av strokepatienter.

Patienterna randomiserades till antingen placebo eller aktiv behandling som lades ovanpå deras befintliga behandling. Alla patienter i behandlingsgruppen fick perindopril 4 mg och 60 procent av alla patienter fick även ett diuretikum, 2,5 mg indapamide, för att ytterligare kontrollera blodtrycket. Inget av preparaten finns registrerade i Sverige. Uppsala bidrog med patienter som enda svenska centra.

? Patienter med högt blodtryck hade ännu bättre nytta av ACE-hämmaren, och gruppen som fick både ACE-hämmare och diuretikum uppvisade hela 40 procents riskreduktion, sade professor John Chalmers från Royal Prince Alfred Hospital i Sydney, när han presenterade studien.

? För att undvika ett nytt fall av stroke behöver vi behandla 23 patienter med ACE-hämmare i fem år, fortsatte han.

Nya riktlinjer

Svenska bedömare ser det inte alls som omöjligt att studiens resultat kan få vidare effekter.

– Progress är bland det mest intressant som presenterades under hela kongressen. Det är som Hope-studien, men på strokepatienter, säger Claes Held, överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Han bedömer det som mycket troligt att behandlingsriktlinjer kan komma att skrivas om tack vare resultaten i Progress-studien.

John Chalmers avslutade presentationen med att säga att behandling med ACE-hämmare till denna patientgrupp rekommenderas oavsett stroketyp, initialt blodtryck, andra läkemedel, rastillhörighet, ålder eller kön.