Apoteken ska få höjd ersättning för receptbelagda läkemedel inom förmånssystemet. Det föreslår TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.
Annars riskerar många apotek att hotas av nedläggning, vilket Läkemedelsvärlden rapporterat om under tisdagen.
Enligt TLV:s sårbarhetsanalys är mer än vart tionde apotek, 11 procent, extra ekonomiskt utsatta. Ofta handlar det om glesbygdsapotek eller om mindre apoteksaktörer.
Tufft läge för många apotek
Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, välkomnar myndighetens förslag om höjd ersättning för receptbelagda läkemedel.
– Det är tufft läge för många apotek med höjda kostnader, exempelvis för lokalhyror och personal, samtidigt som apotekens intäkter minskar.
Han kallar myndighetens förslag till höjning av handelsmarginalen för en slags krisåtgärd.
– Det är bra och helt nödvändigt. Vi tycker att det är positivt att TLV agerar så pass snabbt. En höjd ersättning är en förutsättning för att säkra apotekens samhällsuppdrag, säger Johan Wallér.
”Kostnaderna rusar”
Den ekonomiska utmaningen startade redan i slutet av förra året. Sedan dess har apoteken haft en pressad situation, enligt Johan Wallér.
– TLV:s rapport bekräftar det som vi sett – att kostnaderna rusar i höjden och att intäkterna från parallellhandeln minskar kraftigt. Vi är positiva till att TLV nu agerar.
Den föreslagna höjda ersättningen kan träda i kraft tidigast i februari nästa år.
Receptläkemedel inte lönsamt
Handeln med receptbelagda läkemedel inom förmånssystemet står för tre fjärdedelar av apotekens omsättning.
– Men receptaffären är inte lönsam för apoteken, säger Johan Wallér.
Den svaga svenska kronkursen har gjort att apotekens intäkter från parallellimport av receptbelagda läkemedel från andra länder i Europa har minskat.
Stenhård konkurrens
Handelsvaror som inte är läkemedel, som smink och schampo, är en krympande del av apotekens inkomster.
– Där är konkurrensen stenhård, apoteken konkurrerar med Lyko, Kicks, ICA, ja alla möjliga. Samtidigt är försäljning av andra varor än läkemedel en förutsättning för apotekens lönsamhet.
Apotekens samhällsuppdrag
Johan Wallér tycker att det är rimligt att den ekonomiska ersättningen för apotekens kärnuppdrag, att förse befolkningen med läkemedel, ökar.
– Många branscher har det svårt, det är inflation och krig i världen. Apoteken har ett samhällsuppdrag som måste fungera. Apoteken sätter inte själva priser på läkemedel, de får ersättning av staten för de uppdrag de är satta att utföra.
– I oroliga tider är det också rimligt att apoteksservicen säkras utifrån ett beredskapsperspektiv.