EU:s smittskyddsmyndighet ECDC anser att EU- och EES-länderna bör arbeta mer aktivt med smittskyddsfrågor bland nyanlända asylsökande och andra migranter. ECDC har därför publicerat en vägledning för vilken screening och vilka vaccinationer som nyanlända bör erbjudas.
Rekommendationerna omfattar främst nyanlända som varit i landet i högst fem år. De som kommer från områden med hög frekvens av tuberkulos bör enligt rekommendationerna systematiskt erbjudas screening för att upptäcka aktiv respektive latent tuberkulos. Detta för att vid behov kunna få vård och behandling.
På motsvarande sätt anser ECDC att nyanlända från riskområden bör erbjudas screening för hiv, hepatit B och hepatit C samt vid behov vård. Samma sak gäller parasitsjukdomarna starkyloidas och schistosomiasis.
ECDC rekommenderar också att EU- och EES-länderna ska erbjuda alla ovaccinerade invandrare, både barn och vuxna, vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR-vaccin) samt vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och haemophilus influenzae typ b.
Myndigheten skriver att vissa grupper av migranter är särskilt utsatta för smittsamma sjukdomar och att screening- och vaccinationsprogram för nyanlända är viktiga för att förbättra deras hälsa.
– Det är också viktigt med bättre förståelse av invandrarnas uppfattningar om infektionssjukdomar, screening, testning och vaccination, liksom att är förbättra acceptansen och tillgång till hälsovårdstjänster, säger Teymur Noori, vetenskaplig expert hos ECDC i ett pressmeddelande.
Enligt svensk lag ska landstingen erbjuda personer som sökt asyl i vårt land en hälsoundersökning för att upptäcka ohälsa och informera den asylsökande om hälso- och sjukvården. Dock är det hittills en betydande andel av de nyanlända som inte går igenom en sådan undersökning.