Karl Swedberg är en av flera Göteborgsläkare som har varit med och forskat fram mycket av den dokumentation som i dag styrker betablockarnas position för att behandla hjärtsvikt. Han är professor vid medicinkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg.
? För bara några veckor sedan skickade vi in de nya europeiska riktlinjerna för behandling av hjärtsvikt. De trycks och publiceras i augusti, berättar han.
En skillnad mot de gamla riktlinjerna är att just betablockad har blivit ytterligare dokumenterat och nu rekommenderas starkt. Det är framför allt patienter med nedsatt systolisk funktion, med eller utan hjärtsvikt, som tjänar på att få betablockad.
? I dag kan vi gå ut med en bred rekommendation till den här patientgruppen. Behandlingseffekten är relativt sätt lika stor i alla betablockarstudier, men eftersom risken ökar med ökad svårighetsgrad, så ökar den absoluta behandlingseffekten ju sjukare patienterna är, säger Karl Swedberg.
Oerhört effektiv behandling
Den relativa effekten på mortalitet och morbiditet ligger i de olika studierna på mellan 30 och 40 procent. Men eftersom behandlingen har extra stor effekt på extra sjuka patienter får man också stora absoluta förändringar.
? Det är få behandlingar som kommer upp i såna höga siffror. Det är en oerhört effektiv behandling. Den enda studien som har visat ett bättre resultat än den nyligen publicerade Copernicus är Consensus, där ännu sjukare patienter behandlades och då med ACE-hämmare, säger Karl Swedberg.
Ända sedan 1979 har andelen personer med hjärtsvikt som har fått betablockad aldrig överstigit 6 procent.
? Det är angeläget att vi uppmärksammar att det finns väldigt effektiv behandling på alldeles klara indikationer. Vi måste prioritera de patienter där vi kan göra verklig nytta. Angående betablockad vid hjärtsvikt finns det tydliga data som visar att det dessutom är en kostnadseffektiv behandling.
Ta hjälp av sköterskan
Bland många läkare finns en skepsis till betablockad vid hjärtsvikt. Men Karl Swedberg tycker att den vanlige allmänläkaren kan behandla de flesta sviktpatienterna med betablockad.
? Patienter med riktigt svåra symptom (NYHA-klass III-IV), med nedsatt njurfunktion eller med lågt blodtryck kan behöva en bedömning av en specialist. Men i övrigt tolereras behandlingen väldigt väl och bör och kan hanteras av allmänläkaren.
Han ser gärna att läkaren tar hjälp av sköterskebaserade mottagningar och att man strävar efter en mer strukturerad behandling av sviktpatienter, liknanden den som finns för diabetiker och astmatiker. Ett lämpligt sätt att börja behandlingen är med små doser och att sikta på en insättningsperiod på upp till ett halvår.
? Det är också viktigt att tänka på att hjärtsvikt är en sjukdom med varierande symptomatologi. Starta därför med låg dos för att vänja kroppen.
Ett stort problem med hjärtsviktsbehandling är att det inte är lika enkelt att sätta in som annan behandling. Man har en inställningsperiod som kräver extra besök. Men Karl Swedberg anser att det inte får rättfärdiga att patienter inte får en effektiv behandling.
? Det är angeläget att vi uppmärksammar att det finns väldigt effektiv behandling på alldeles klara indikationer. Det är angeläget att prioritera de patienter där vi kan göra verklig nytta.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
jag heter Asghar, det är en bra artikel och bra information till läkare men kan du snälla visa nån studie ” BetaBlokare vid Astma” och jag vet att calcium channel blokare funkar inte bra om det finns takykardia. Om läkare ökar dosen då svellnar i benen minkar doz då hoppa över hjärtslagen. kan du hitta nån studie vid Astma tack
MVH
dr_asgali