Det finns ett stort engagemang mot läkemedelsbrister hos olika aktörer i Sverige. Det konstaterade direktör Veronica Arthurson på Läkemedelsverket när hon medverkade i det första i en serie av direktsända webbinarier om det ansträngda läget i svensk läkemedelsförsörjning.
– Det engagemanget är väldigt viktigt för framgången. Därför är det också mycket positivt när aktörer kommer med förslag om hur vi kan förbättra situationen, sa hon.
Välkomnar engagemang mot läkemedelsbrister
Som exempel på sådant engagemang mot läkemedelsbrister lyfte Thomas Ekelund, pressansvarig vid Läkemedelsverket, fram de nya förslag från Läkemedelshandlarna som Läkemedelsvärlden i dag rapporterar om.
– Flera av Läkemedelshandlarnas förslag har vi redan börjat titta på, kommenterade Veronica Arthursson.
Ett av förslagen handlar om att parallellimportörerna vill ha kortare handläggningstider hos Läkemedelsverket än idag för att godkänna parallellimporterade läkemedel. Där menade Veronica Arthurson att handläggningstiderna ofta redan är betydligt kortare än Läkemedelshandlarna skriver.
– Men det är ändå väldigt viktigt att vi diskuterar våra rutiner och ser över om det går att förbättra dem.
Överväger vilande försäljningstillstånd
Läkemedelshandlarna föreslår också att det ska bli möjligt att ha vilande försäljningstillstånd för parallellimporterade läkemedel. Dessa tillstånd ska då snabbt kunna aktiveras om man vill återintroducera ett läkemedel som varit borta från marknaden ett tag.
– Det förslaget har vi tagit till oss och ska titta närmare på, sa Veronica Arthurson.
Webbinariet var det första i en serie av kvartalsvisa webbinarier för journalister och beslutsfattare. Syftet är att redogöra för vad Läkemedelsverket gör åt de exceptionellt omfattande läkemedelsbristerna, vilka resultat arbetet ger och vad som planeras.
Svår situation
”Läkemedelstillgången i Europa är satt under press”, skriver myndigheten i sin inbjudan. Och under webbinariet betonade talespersonerna allvaret i en situation där läkemedelsbristerna under 2023 mer än fördubblades jämfört med föregående år.
Hade Läkemedelsverket kunnat göra mer för att förhindra det?
– Många hade säkert behövt göra mer och göra det tidigare, svarade Veronica Arthurson på den frågan.
– Men nu har vi och många andra ökat våra insatser betydligt. Det viktiga är att vi nu fortsätter att utveckla det arbetet och det samarbete som har byggts upp.