Enable-2 satsar på fyra projekt om nya antibiotika

Enable-2 satsar på fyra projekt om nya antibiotika

Fyra forskningsprojekt i Uppsala, Linköping respektive Umeå får stöd av antibiotikaplattformen Enable-2.

29 mar 2022, kl 10:00
0

Annons

Den nationella antibiotikaplattformen Enable-2 satsar i ett första skede på ett Umeåprojekt, ett projekt vid Linköpings universitet och två vid Uppsala universitet. I samtliga fall handlar det om forskning om nya terapikandidater mot sjukdomsframkallande bakterier.

Enable-2 satsar på stöd i tidig fas

Enable-2 är en svensk nationell fortsättning på EU-projektet Enable. Koordinator är precis som tidigare Uppsala universitet. Den svenska regeringen har beviljat Enable-2 ett anslag på 25 miljoner kronor under 2021-2022.

Med hjälp av dessa pengar erbjuder Enable-2 stöd i tidiga faser till projekt som siktar på att få fram helt nya kandidater till antibiotika och andra antibakteriella läkemedel. Plattformen erbjuder olika former av expertstöd samt även praktiskt stöd inom exempelvis kemi, mikrobiologi och säkerhetstestning av läkemedelskandidater.

I höstas bjöd Enable-2 in svenska forskargrupper att ansöka om stöd Inbjudan riktades både till akademiska forskare och till företag. Nu är urvalet bland ansökningarna klart. Enable-2 satsar på fyra projekt i denna första omgång.

– Anslaget täcker 2022, men vår ambition är att Enable-2 ska förbli aktivt längre än så, gärna i samarbete med finansiärer och forskarmiljöer i andra europiska länder, och vårt inledande arbete har varit mycket positivt, säger Enable-2:s biträdande koordinator Diarmaid Hughes i ett pressmeddelande.

Nya molekyler och substansklasser

Ett av de fyra projekt som Enable-2 satsar på har sin bas vid Linköpings universitet. Där utvecklar en forskargrupp ett nytt antibiotikum för behandling av multiresistenta bakterier. Enligt forskningsledaren Frank Hernandez kan stöttningen från Enable-2 bidra till att forskarna inom några år kan inleda kliniska prövningar på människa.

I ett annat av de fyra projekten arbetar det Umeåbaserade företaget Quretech bio AB. Dessutom stöttar Enable-2 två projekt vid Uppsala universitet. I det ena har forskarna skapat en ny molekyl med lovande egenskaper och fortsatt kemisk utveckling pågår. I det andra arbetar professor Anders Karlén, som även är koordinator för Enable-2, med fortsatt utveckling av en ny substansklass om visat antibakteriell effekt i djurstudier.