Det är den amerikanska hjärtorganisationen, American Heart Association, Googles the Verily Life Science och Astrazeneca som tillsammans delar ut totalt 375 miljoner dollar, motsvarande 3,2 miljarder kronor, till en mottagare.
Priset som utlystes i januari lockade hundratals forskarlag att söka detta, det största engångspris till ett enda team i American Heart Associations historia. Webbtidningen statnews jämför med statliga National Heart, Lung and Blood Institute som har en årlig budget på 3 miljarder dollar och det genomsnittliga bidraget till läkarinitierad forskning på lite drygt 435 500 dollar från National Institutes of Health.
Pristagaren Dr Calum MacRae, chef för kardiovaskulär medicin vid Brighams sjukhus i Boston får prispengarna för sitt visionära synsätt för att förstå och ta itu med kranskärlssjukdom och dess förödande konsekvenser. Medan konventionella studier om kranskärlssjukdom inte sällan fokuserar på en aspekt av kranskärlssjukdom i taget, enligt givarna, får MacRae priset för ett betydligt större grepp.
Med ”big data” som arbetsverktyg ska pristagaren fokusera på hur hjärtsjukdom uppstår. Planen är att söka hittills okända signaler som markerar övergången från ett friskt hjärta till ett på väg att bli sjukt. Till en början ska forskarna leta efter nya genetiska, molekylära och cellulära övergångar till sjukdomen.
Med de 375 miljoner dollarna är MacRaes förhoppning att äldre riskfaktorer som högt blodtryck och högt kolesterolvärde ska kompletteras eller eventuellt ersättas av uppgifter som DNA-sekvenser eller enzymer i saliv.
– Jag tror vi kommer att identifiera nya vägar för att behandla kranskärlsjukdom, säger pristagaren till webbtidningen statnews.
Fyra av tio dör i hjärtsjukdom i Sverige. Det är den vanligaste dödsorsaken. Den enskilt vanligaste är hjärtinfarkt. I den sjukdomen dör varje år 9 000 personer i Sverige.