Emmanuelle Charpentier blir mentor i Umeå
Emmanuelle Charpentier. Foto: Hallbauer&Fioretti.

Emmanuelle Charpentier blir mentor i Umeå

Nobelpristagaren blir mentor för ett nytt program som siktar på att rekrytera 17 nya postdoktorer.

29 okt 2021, kl 08:00
0

Ett nytt postdoktorprogram inom life science-forskning inrättas vid Umeå universitet. Syftet är att stärka forskningen inom livsvetenskaper. Mentor och beskyddare för programmet blir Emmanuelle Charpentier som förra året mottog Nobelpriset i kemi för sin upptäckt av den så kallade gensaxen Crispr/Cas9, en upptäckt som hon gjorde under sin forskartid i just Umeå.

– Vi är mycket glada att med Emmanuelle Charpentiers hjälp kunna fortsätta satsningen på forskning i toppklass inom ett område där Umeå har placerat sig på världskartan, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Emmanuelle Charpentier fick även Scheelepriset

Emmanuelle Charpentier leder i dag forskning i Berlin, men är medicine hedersdoktor vid Umeå universitet. Tillsammans med Jennifer A. Doudna fick hon 2020 Nobelpriset i kemi för gensaxen som med hög precision kan förändra arvsmassan i djur, växter och mikroorganismer.

Året dessförinnan, 2019, fick Emmanuelle Charpentier också  Scheelepriset, Apotekarsocietetens vetenskapliga pris, för sin upptäckt.

Programmet ska locka 17 nya postdoktorer

Ett mål med det nya postdoktorprogrammet Excellence by choice är att inom en femårsperiod rekrytera 17 nya postdoktorforskare inom life science-området till Umeå.

Programmet är en fortsättning på den postdoktorsatsning som inleddes vid universitetet 2015. En donation från Kempestiftelserna och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse gjorde det då möjligt för Umeå universitet att inrätta Emmanuelle Charpentiers jubileumspris.

Även det nya programmet finansieras till stor del av Kempestiftelserna och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, samt med medel från Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.