?Emea har varit en stark kraft för öppenhet?

Det är ju precis tvärtom. Centrala utredningsprotokoll är utlagda på nätet, liksom positiva och negativa yttranden från CPMP, innan det formella godkännandet. Om en ansökan om ömsesidigt erkännande eller en rent nationell ansökan återtas, läggs det inte ut på nätet. I regel blir det inte offentligt, om någon begär ut det heller. Utredningsprotokollet läggs inte […]

28 feb 2006, kl 14:25
0

Det är ju precis tvärtom. Centrala utredningsprotokoll är utlagda på nätet, liksom positiva och negativa yttranden från CPMP, innan det formella godkännandet. Om en ansökan om ömsesidigt erkännande eller en rent nationell ansökan återtas, läggs det inte ut på nätet. I regel blir det inte offentligt, om någon begär ut det heller. Utredningsprotokollet läggs inte heller ut på nätet och blir i regel inte heller offentligt, om någon begär ut det.

EMEA har ju sedan det bildades varit en stark kraft för större öppenhet, medan Läkemedelsverket är lika slutet eller öppet, om man jämför med andra nationella myndigheter, som det alltid varit.

Om man jämför med andra nationella myndigheter på kontinenten, så är ju nästan allt sekretessbelagt kring en ansökan, varför forskarens slutsatser är mycket märkliga. Det vore därför på sin plats om journalisten undersökte detta lite bättre och gav en mer rättvisande motbild.

Pär Tellner
Produktionschef, Fass-verksamheten, Läkemedelsindustriföreningen