Tror att minskad brist på antibiotika är i sikte

Tror att minskad brist på antibiotika är i sikte

Läkemedelsmyndigheten EMA räknar enligt ett uttalande med förbättrad tillgång i EU de kommande månaderna.

24 jan 2023, kl 09:11
0

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat råder det global brist på antibiotika och då inte minst på läkemedel med substansen amoxicillin.

Orsaksbilden är komplicerad. Geopolitiska skeenden som Rysslands krig mot Ukraina, energikrisen och stigande inflation har gjort läkemedelsförsörjningen mer ansträngd generellt. Detta i kombination med en kraftigt ökad efterfrågan på antibiotika i samband med vinterns våg av luftvägsinfektioner har gjort att produktionskapaciteten inte räckt till.

Flexibilitet ska minska brist på antibiotika

En styrgrupp inom EU:s läkemedelsmyndighet EMA skriver i ett uttalande att brist på antibiotika påverkar majoriteten av EU:s medlemsländer. Styrgruppen – Executive steering group on shortages and safety of medicinal products (MSSG) – övervakar enligt uttalandet bristsituationen nära och försöker underlätta motåtgärder.

Det kan bland annat handla om att uppmuntra de nationella läkemedelsmyndigheter att tillfälligt lätta på olika krav på förpackningar och märkning. Detta för att öka flexibiliteten så att länder kan ta in antibiotika från andra länder där tillgången då är större.

EMA räknar enligt MSSG-uttalandet med att situationen kommer att förbättras under de kommande månaderna.

Oförändrat läge i Sverige

I Sverige har Läkemedelsverket beslutat om ett så kallat särskilt tillstånd för amoxicillin. Det betyder att ett svenskt öppenvårdsapotek får expediera ett receptförskrivet licensläkemedel (godkänt i ett annat land) med amoxicillin i tablettform. Villkoret är att Läkemedelsverket också har beviljat en generell licens specifikt för den aktuella produkten.

För en dryg månad sedan hoppades Läkemedelsverket att tillgången på amoxicillin snart skulle bli bättre. Men så har det inte blivit. ”Läget för Sveriges del är i princip oförändrat”, skriver Maria Wanrud på Läkemedelsverket i ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden.

Ett stort antal läkemedel med amoxicillin är restnoterade i mellan två och fyra månader till. Men det finns enligt Maria Wanrud fortfarande ett par alternativ tillgängliga. Regionerna har också utfärdat rekommendationer till vården om behandlingsalternativ som kan användas i stället för amoxicillin.