EMA i budgetförhandlingar

Den europeiska finanskrisen gör att EU-kommissionen håller hårdare i
pengarna. Resultatet kan bli att anslagen till bland annat
läkemedelsmyndigheten EMA minskar vilket i sin tur gör att avgifterna
från företagen kan höjas.

31 maj 2010, kl 18:55
0

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, håller just nu på att förhandla med EU-kommissionen om budgeten för 2011. Med det rådande ekonomiska läget finns det stor risk att myndigheten inte kommer att få det anslag de begär. En lösning kan då bli att höja avgifterna från läkemedelsindustrin. Det säger EMA:s chef, Thomas Lönngren i en intervju med Wall Street Journal.

EMA är till 80 procent  finansierat av avgifter som företagen betalar när de ansöker om att få sina produkter godkända. Tidigare besked är att avgifterna ska vara i stort sett oförändrade nästa år. Men kanske måste läkemedelsindustrin vara beredd på större utgifter, om kommissionen minskar sitt bidrag med befarade 10 miljoner euro.
– Det är medlemsstaterna som betalar till kommissionen och när de har problem, ja då måste hela systemet bidra på sitt sätt, säger Thomas Lönngren.

I intervjun berättar EMA-chefen också om en trend där ansökningarna från läkemedelsföretagen håller allt sämre kvalitet. Förra året fick omkring 40 procent av ansökningarna avslag jämfört med de normala 20 procenten. Oftast är det brister i designen av de kliniska prövningarna som gör att de får backning.
– Små företag får oftare avslag, kanske för att de saknar rätt kompetens. Det finns en risk att de skyndar sig igenom processen för att snabbt kunna lämna in en ansökan, vilket är beklagligt eftersom det tar upp mycket onödig tid hos oss. Dessutom är det oetiskt mot försökspersoner som utsätts i onödan, säger Thomas Lönngren.

Han tror att den ökade benägenhet lämna in ansökan om godkännande, särskilt hos de små, kan bero dels på pengapris dels är det ett sätt att pressa upp priset inför försäljning till ett större läkemedelsbolag.

Thomas Lönngren har varit chef för EMA i tio år och kommer att avgå i december i år. Kommissionen arbetar just nu med att hitta en efterföljare till honom.