DEBATT
”Inga fler patienter ska behöva skadas eller dö”
Lars Rocksén.

”Inga fler patienter ska behöva skadas eller dö”

I en debattartikel efterlyser Lars Rocksén säkrare läkemedelshantering av koncentrerade elektrolyter.

20 jan 2023, kl 07:30
0

DEBATT. Det är sedan länge känt att behandling med koncentrerade elektrolyter innebär patientsäkerhetsrisker. Exempelvis kan några av de vanligaste elektrolyterna, natrium och kalium, orsaka allvarliga skador om de ges för snabbt eller i för stor mängd. De är dock viktiga för alla cellers normala funktion och används vid behandling av patienter med natrium- och kaliumbrist, båda potentiellt farliga tillstånd.

Koncentrerade elektrolyter används ofta i sjukvården och koncentrerade lösningar måste spädas före användning. Riskerna vid felaktig hantering är väldokumenterade och kan leda till ödesdigra konsekvenser. I ett fall från hemsjukvården 2019 fick en patient outspätt kaliumklorid och avled. I ett annat fall från samma år fick en patient kaliumklorid i stället för natriumklorid, och drabbades av hjärtstopp.

Många av dessa produkter har funnits länge på marknaden, men trots det saknas en strukturerad hantering för att minimera risker.  När det gäller andra läkemedel har förpackningars utseende och märkning förändrats för att undvika misstag.

Koncentrerade elektrolyter används både på sjukhus och i kommunal hälso- och sjukvård. I öppenvård och hemsjukvård används de generellt mindre ofta än inom den slutna vården, vilket ökar riskerna för att fel ska uppstå.

Krävs insatser från många håll

I flera fall kan säkerheten förbättras med relativt enkla medel, men det krävs insatser från många håll. Målet måste vara att inga fler patienter ska behöva avlida eller skadas till följd av felaktig läkemedelshantering.  Läkarförbundet värnar om patientsäkerheten och vikten av att det ska vara lätt att göra rätt. Därför ser vi ett behov av förändring runt hantering av koncentrerade elektrolyter. Här är några förslag från Läkarförbundet:

  • Regeringen måste se till att myndigheter skapa nationella riktlinjer för hur koncentrerade elektrolyter ska hanteras, i alla vårdformer.
  • Regionerna bör skapa stöd för högriskläkemedel vid upphandling.  Upphandlingarna ska ställa krav på industrin att tydligt skilja utseendet på högriskprodukter från andra produkters.
  • Koncentrerade elektrolyter bör endast förekomma på avdelningar som har särskild kompetens att hantera dem. Inom övrig sjukvård, exempelvis kommunal hälso- och sjukvård, ska enbart färdigspädda lösningar hanteras.
  • Lärosätena behöver inkludera kunskap om riskerna med hantering av koncentrerade elektrolyter måste ingå i grundutbildning för läkare, sjuksköterskor och farmaceuter.

Lars Rocksén
Ordförande i Rådet för läkemedel och medicinteknik, Sveriges läkarförbund