Hoppas hemmatest för prostatacancer räddar liv
Ove Andrén, urolog på Skellefteå sjukhus, visar upp det provtagningskit för egentest som skickas till västerbottningarna under studien. Foto: Region Västerbotten

Hoppas hemmatest för prostatacancer räddar liv

En ny metod för egenprovtagning för prostatacancer testas i norr. Målet är att få fler män att testa sig.

28 nov 2024, kl 16:30
0

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och den vanligaste orsaken till att svenska män dör av cancer.

Nu ska en ny metod för egenprovtagning av PSA-värde i hemmet testas i norr.

Genom möjlighet till egenprovtagning är målet att öka testningen för prostatacancer och därmed rädda liv. Egentester förväntas också vara smidigare och effektivare för sjukvården.

Ska öka testningen för prostatacancer

Region Västerbotten och Regionalt Cancercentrum Norr har fått forskningsanslag på nästan 1,4 miljoner från Medtech4health via Vinnova för att testa en ny metod för egenprovtagning i hemmet.

Syftet med projektet är att på sikt implementera ett arbetssätt med egenprovtagning av PSA-test för män som idag får erbjudande om att lämna PSA-prov på sin hälsocentral. Målet är att öka testningen för prostatacancer och därmed rädda liv.

– I Västerbotten till exempel har ungefär 46 procent av männen lämnat ett PSA-prov när de fått erbjudandet. Det vill vi öka, säger Ove Andrén, urolog på Skellefteå sjukhus och medicinskt ledningsansvarig för organiserad prostatacancertestning, i ett pressmeddelande.

– Genom egenprovtagning i hemmet tror vi att de som jobbar på dagarna och dessutom har långt till sin hälsocentral kommer att lämna prov i högre utsträckning. Det blir en mer jämlik testning.

Upptäcker prostatacancer

Med ökad testning förväntas antalet män som varje år dör av prostatacancer att minska.

– Förutom att upptäcka och behandla allvarlig prostatacancer så kommer vi också att frigöra resurser från primärvården – både när det gäller bokningsförfarande och själva provtagningen. I norra Sverige kommer också de socioekonomiska vinsterna med hemprovtagning sannolikt bli påtagliga eftersom avståndet till provtagning kan vara långt, säger Johan Styrke, överläkare i urologi vid Sundsvalls sjukhus som leder forskningsprojektet.

Använder svensk teknik

Tekniken som används vid egenprovtagningen kallas quantitative dried blood spot, qDBS, och har utvecklats av det svenska företaget Capitainer. Den gör så att exakt mängd blod samlas upp genom ett stick i fingret.

Under hösten pågår en så kallad klinisk validering av dubbelprover för att kontrollera att egenprovtagningen fungerar som den ska.

100 män i Västerbotten och Västernorrland tar prover på sig själva parallellt med att de lämnar ett PSA-prov på sin urologmottagning.

Brev med hemmatest för prostatacancer

Nästa steg i studien är att göra ett brevutskick med provtagningsmaterial till 450 slumpmässigt utvalda män i Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland Härjedalen.

Dessa män kommer att erbjudas egenprovtagning i hemmet i stället för att boka tid för provtagning på en hälsocentral.

– Om egenprovtagning i hemmet leder till en ökad testning blir nästa del i projektet att utöka erbjudandet till 10 000 män i norra sjukvårdsregionen. Då får vi verifiera de första resultaten mot en större grupp individer men även kontrollera att logistiken fungerar, säger Johan Styrke.

Projektet pågår till sista december 2025.

Testprojekt pågår i många regioner

Försöksprojekt med olika former av organiserad prostatatestning pågår i många regioner, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat. Det kan bana väg för framtida screening för alla män.

Hittills har tolv regioner rapporterat in data till det nationella kvalitetsregistret för organiserad prostatacancertestning. Det visar nya data från regionernas projekt publicerade i november i det interaktiva registret Sweopt.

Nästan 209 000 svenska män har erbjudits testning inom ramen för projekten under åren 2020-2024. Knappt 84 000 har valt att delta.