Det är för att möta den förestående omregleringen av apoteksmarknaden som Apoteket i februari sjösatte ett pilotprojekt för att testa en ny driftsform ? franchising.
? Hittills har Apoteket haft monopol på marknaden och varit begränsat till en driftsform. Omregleringen innebär nya möjligheter att göra sådant som vi aldrig har kunnat göra förut, till exempel franchising, säger Apotekets Ulrika Eriksson, projektledare för franchiseprojektet.
Under året ska i olika omgångar totalt 15 apotek och 5 shoppar testa den nya styrformen. De första fyra startade den 1 februari.
? Redan i mars 2007 började vi titta på vilken driftsform som skulle kunna vara lämplig. Eftersom Apotekets verksamhet ligger någonstans mitt emellan detaljhandeln och vården började vi med att titta på hur detaljhandeln driver sin verksamhet.
Varför valde ni just franchisingformen?
? Fördelarna med franchising är inblandningen av eget företagande i driften.
Med ett större ägandeskap följer ett större engagemang vilket märks ända ut till kunden. Engagemanget stärker också handlaren och gör också verksamheten mer effektiv, tror Ulrika Eriksson.
De apotek och shoppar som ingår i projektet har genomgått noggranna urvalsprocesser. De som har velat har fått lämna en intresseanmälan, därefter har projektgruppen valt ut apotek och shoppar med både storleksmässig- och geografisk spridning. Man har också letat efter apotek som är väl etablerade och där inga stora förändringar är planerade inom det närmaste året. Dessutom har de respektive apotekscheferna genomgått en noggrann rekryteringsprocess.
? Vi har tittat på personliga egenskaper hos de intresserade som till exempel drivkraft och affärsmässig förmåga, samt intresse för egenföretagande.
I en äkta franchisesituation hade de enskilda apoteken varit helt självgående, så kallade franchisetagare till Apoteket AB. Det innebär att de mot en serviceavgift får tillgång till Apotekets varumärke och sortiment. I pilotprojektet kommer de utvalda apoteken däremot fortfarande att ägas av Apoteket AB och de enskilda apotekscheferna tar ingen egen ekonomisk risk. Däremot ska verksamheten i möjligaste mån efterlikna en verklig situation, och alla kostnader och intäkter bokförs som om apoteken drevs som egna företag. Resultatet kommer sedan att jämföras med det egna apotekets tidigare resultat, men också med referensapotek i samma storlek och i liknande läge, samt med kedjan som helhet.
Hur kommer kunderna att märka den här förändringen?
? Den största skillnaden kommer att märkas genom att apoteken får större egenbestämmande, bland annat vad gäller sortimentet av egenvårdprodukter. Det kommer dock fortfarande att finnas ett visst kärnsortiment, men 100 procent av hyllutrymmet behöver inte bestå av samma produkter på alla apotek.
Vad krävs för att det här ska klassas som ett lyckat projekt?
? Vi kommer att utvärdera projektet vad gäller ekonomi. Blev resultatet bättre eller sämre? Det kommer också att utvärderas utifrån kvalitetsmässiga aspekter, felexpedieringar och kundnöjdhet. Efter det ska utvärderingen presenteras för styrelsen som sedan ska göra sin bedömning och ta ställning till hur, och om, vi ska fortsätta, säger Ulrika Eriksson.