Nuvarande regler om arbetsplatskoder för läkemedelsförskrivare fungerar inte som vapen mot välfärdsbrottslighet. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport om “Välfärdsbrottslighet inom hälso- och sjukvård och tandvård”.
I rapporten redovisar Socialstyrelsen ett uppdrag från regeringen att kartlägga det arbete som regioner och kommuner gör för att bekämpa välfärdsbrott i vård och tandvård.
Många brottsmisstankar mot tandvård
Kartläggningen visar att läkemedelsförskrivning och den regionalt finansierade tandvården är de två mest brottsutsatta områdena.
När det gäller tandvården rapporterar regionerna till Socialstyrelsen att de ser stora problem med både överbehandling och felfakturering. Fusket berör framför allt tandvård som ges till personer med omfattande vårdinsatser på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning.
– Den bilden stärks av en statistisk analys vi har gjort av de regionfinansierade tandvårdsstöden. Där ser vi till exempel att uppgifter finns registrerade om personer utan tänder som ändå har fått tänder utdragna, säger Johan Lantto, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Läkemedel stort problemområde
Förutom tandvården lyfter många regioner också fram läkemedelsförskrivning som ett område där många oegentligheter pågår och är svåra att komma åt.
Överförskrivning och felaktig förskrivning av läkemedel av bland annat narkotikaklassade preparat, dopningspreparat och botulinumtoxin är ett sådant problem. Förskrivare skriver ut så stora mängder av läkemedlen att det tyder på att allt inte står rätt till. Det kan exempelvis handla om att den som hämtar ut preparaten säljer dem vidare till andra.
Ett annat utbrett problem är fusk med läkemedelsförmånen. Läkare skriver till exempel ut läkemedel som bara är subventionerade för diabetesbehandling till personer som vill använda dem för viktminskning och intygar ändå att läkemedelsförmånen gäller.
Sådan felaktig förskrivning innebär stora extrakostnader för regionerna.
Fusk med arbetsplatskoder
För att kunna skriva ut läkemedel behöver man ha en så kallad förskrivarkod och en arbetsplatskod. Det är regionen som delar ut arbetsplatskoder till alla förskrivare med en arbetsplats inom regionen.
Men det här systemet underlättar brottslighet, enligt den nya rapporten. Det har bland annat hänt att en förskrivare haft tillgång till flera olika arbetsplatskoder och på så sätt kunnat undgå att orimligt stor förskrivning blev upptäckt.
I några fall har regioner, bland andra Region Stockholm, försökt stoppa misstänkt felaktig förskrivning genom att dra in arbetsplatskoder. Men förskrivarna har överklagat besluten och fått tillbaka koderna.
“Enligt de nuvarande bestämmelserna går det inte att upphäva arbetsplatskoder på grund av felaktigt utnyttjande av läkemedelsförmåner, exempelvis överförskrivning av läkemedel eller förskrivning utan medicinskt skäl”, konstaterar Socialstyrelsen.
Vill skapa nationellt forum
Därför välkomnar myndigheten att den utredning som regeringen tillsatte i början av september och som Läkemedelsvärlden rapporterat om, bland annat ska se över systemet för arbetsplatskoder.
Socialstyrelsen har även undersökt vad kommuner och regioner behöver för stöd i arbetet mot välfärdsbrottslighet. Många vill se en ökad nationell samverkan mellan olika aktörer för att kunna upptäcka, förhindra och förebygga välfärdsbrottslighet.
– De efterfrågar praktiskt stöd från statliga myndigheter. Det kan handla om allt från att skapa kontaktvägar mellan olika aktörer till utbildning, erfarenhetsutbyten och tips om arbetsmetoder, säger Johan Lantto.
Socialstyrelsen vill nu få i uppdrag att samla kommuner, regioner och statliga myndigheter i ett forum för att dela kunskap och stärka arbetet mot välfärdsbrottsligheten.