Efterlyser klinisk forskning på nytt virus

Trots att MERS upptäcktes för två år sedan är fortfarande mycket okänt om viruset. Nu vill internationella experter att mer klinisk forskning ska göras.

25 jun 2014, kl 10:51
0

Annons

Foto: iStockphoto

För drygt två år sedan upptäcktes ett nytt coronavirus i Saudiarabien, som fick namnet Middle East respiratory syndrome coronavirus, eller MERS-CoV. Nu har drygt 800 personer insjuknat, varav fler än 300 dött. Det finns inga läkemedel mot virusinfektionen, som ofta orsakar svår lunginflammation. Saudiarabien, där drygt 700 av fallen upptäckts, har flera gånger anklagats för att hemlighålla information om sjukdomen. Många har också smittats på sjukhus i landet.

Nu har tre virusforskare skrivit en kommentar i Lancet Infectious Diseases där de tar upp att många frågor fortfarande återstår kring MERS, skriver center för infektionssjukdomar vid University of Minnesota. Till exempel saknar forskarna information om patogenets egenskaper och immunförsvarets reaktion på det. 

Till exempel har bara en handfull patienter gått igenom provtagning för virus och andra biomarkörer. Det innebär att nyttan av behandling med till exempel antivirala läkemedel är osäker. De tre experterna menar att just nu pekar all tillgänglig fakta på att sjuka behandlas bäst med plasma från patienter som tillfrisknat, eller på annat sätt med antikroppar. De tar också upp möjligheten att använda antikroppar från dromedarer, vilka är bärare av viruset.

Oavsett vilken behandling som testas, anser forskarna att den bör innehålla en noggrann protokollbaserad bedömning av säkerhet och effektivitet. Läkare och forskare i Saudiarabien har inte bara en unik möjlighet, utan även ett ansvar att bedriva klinisk forskning på MERS, menar de tre virusforskarna.