Effektivt mot hepatit C

En kombinationsbehandling botade både tidigare obehandlade hepatit C-patienter och personer som inte svarat på tidigare behandling, enligt en ny studie.

11 apr 2014, kl 12:22
0

Bristol-Myers Squibb har presenterat positiva resultat från en fas III-studie på en kombinationsbehandling med daklatasvir och asunaprevir mot hepatit C. I fas III-studien ingick fler än 700 personer med hepatit C av genotyp 1b, både personer som inte tidigare fått behandling och personer som inte svarat på behandling med peginterferon och ribavarin. 

Patienterna behandlades med en kombination av 60 mg daklatasvir en gång om dagen och 100 mg asunaprevir två gånger om dagen i 24 veckor. 12 veckor efter avslutad behandling kunde inga virusnivåer mätas i blodet hos 90 procent av tidigare obehandlade patienter och 82 procent som tidigare fått annan behandling, vilket räknas som att patienten är botad. Av de som redan hade levercirros hade 84 procent inga mätbara virusnivåer efter behandlingen.

Kombinationsbehandlingen tolererades också väl bland patienterna i studien. Bara mellan en och tre procent av patienterna avslutade behandlingen på grund av biverkningar. Dagens behandlingar mot hepatit C innebär ofta svåra biverkningar. Den vanligaste biverkningen i den här fas III-studien var huvudvärk. Förekomsten av allvarligare biverkningar var fem till sju procent, främst förhöjda levervärden. De återgick till det normala efter avslutad behandling, enligt företaget.

BMS ansökte om godkännande för kombinationsbehandlingen hos FDA tidigare i veckan.

Omkring 170 miljoner människor världen över uppskattas ha en hepatit C-infektion. Genotyp 1 är den vanligaste och den mest svårbehandlade. Genotyp 1b är vanligare i Europa, medan genotyp 1a är vanligare i USA.