ECDC: För tidigt lyfta begränsningar i Europa
På Stockholms bussar håller passagerarna oftast avstånd så gott det går. Foto: Istock

ECDC: För tidigt lyfta begränsningar i Europa

Smittan tar ökad fart om vi släpper på den fysiska distanseringen, varnar EU:s smittskyddsmyndighet.

9 apr 2020, kl 11:04
0

Annons
Andrea Ammon. Läkemedelsvärlden

Andrea Ammon, chef för EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Foto: Helene Wallskär

Invånarna och beslutsfattarna i Europa måste uthålligt fortsätta med fysisk distansering och andra åtgärder som bromsar spridningen av det nya coronaviruset. Den uppmaningen kommer från ECDC, EU:s smittskyddsmyndighet med säte i Stockholm.

Fortsatt hög spridning i Europa

Myndigheten har publicerat en uppdaterad riskanalys av coronaläget i EU-länderna och Storbritannien. ECDC konstaterar i rapporten att några få länder – främst Italien och Österrike – nu börjat se en minskning av antalet nya covid-19-fall och dödsfall på grund av covid-19. Men framhåller att detta ska tolkas med försiktighet eftersom många länder nu bara testar allvarligt sjuka personer eller (som i Sverige) huvudsakligen de som läggs in på sjukhus.

Som helhet finns det, förklarar ECDC, inga tecken på att coronaepidemin i Europa har nått sin topp ännu. Tvärtom så fortsätter antalet nya fall och dödsfall att öka i de flesta länder.

Manar till uthållighet

Alla länder har infört en rad olika begränsningar i samhället för att minska de fysiska kontakterna mellan människor och därmed smittspridningen. Det handlar som bekant bland annat om förbud mot stora allmänna sammankomster, besöksförbud på äldreboenden, skolstängningar, utegångsförbud, rekommendationer om fysisk distansering (två meters avstånd till andra personer), karantänsregler och reserestriktioner.

I Sverige har bland annat regeringen, som Läkemedelsvärlden rapporterat, fått bemyndigande att med kort varsel exempelvis stänga köpcentra och färjehamnar om det krävs för att bromsa smittan. I övrigt har regeringen och Folkhälsomyndigheten infört en rad tvingande eller mer frivilliga åtgärder steg för steg.

ECDC konstaterar att ländernas åtgärder bromsar smittspridningen, men oroas av att en del länder nu börjar diskutera att släppa på sina restriktioner och öppna upp samhällena igen. Allt för att dämpa de ekonomiska skador som nedstängningarna orsakar. Bland annat från Norge, Danmark och Österrike kommer sådana signaler, enligt finska Yle.

ECDC skriver att det inte finns något som tyder på att någon befolkning i Europa ännu nått någon skyddande flockimmunitet. Om länder tar bort åtgärder för snabbt kan därför smittspridningen ta fart igen. ECDC framhåller att det ännu inte är dags att börja lyfta samhällsåtgärderna och att vi måste fortsätta att hålla på den fysiska distanseringen.

Minst några månader till

Så länge vi inte har något vaccin mot covid-19 behöver vi fortsätta med åtgärder som skapar fysisk distansering ”i minst några månader”, skriver myndigheten. Och när länder börjar ta bort sina åtgärder bör det ske på ett planerat sätt och i samarbete med andra länder.

– I nuvarande situation kan vi förvänta oss fortsatt spridning av viruset. Det är fortfarande för tidigt att plötsligt lyfta alla samhällsbegränsningar och åtgärder för fysisk distansering. Även om dessa strikta åtgärder kan ha en negativ påverkan ekonomiskt och socialt, säger ECDC-chefen Andrea Amon.

– Det är nödvändigt med solidaritet och koordination mellan medlemsstaterna när det gäller att lyfta åtgärder för att minimera risken att infektionen ”spiller över” mellan länder. Vi måste behålla ett starkt fokus på strategier för testning och epidemiologisk övervakning samt på fysisk distansering, förstärkning av sjukvården och information till allmänheten.

När det gäller de svenska åtgärderna för att bromsa smittspridningen är ingen nedtrappning för närvarande aktuell. De allmänna råd om bland annat fysisk distansering som Folkhälsomyndigheten nyligen utfärdade gäller till 31 december i år.

Skiftande bild

I hela världen har över 1,3 miljoner covid-19-fall och drygt 74 000 dödsfall rapporterats sedan sista december 2019. Pandemin har flyttat sin tyngdpunkt från Asien till Europa och USA. Under de två veckorna sedan ECDC:s senaste analys 25 mars fram till och med 7 april har 377 624 nya fall rapporterats I EU och Storbritannien. Under samma period dog 35 931 personer av covid-19 i Europa. USA rapporterade under dessa veckor 312 965 fall och 10 188 dödsfall.

I Europa skiftar den rapporterade smittspridningens omfattning samtidigt mycket från land till land. De länder som har haft flest nya coronafall sedan 25 mars är Spanien (95 359 fall), Tyskland (67 671), Italien (63 371) och Frankrike (52 088).

I Sverige har hittills (8 april) 8 419 fall av covid-19-smitta konstaterats och 687 personer har avlidit till följd av virusinfektionen.

Även inom länder finns stora skillnader mellan tät- och glesbefolkade regioner, konstaterar ECDC. Här nämns bland andra Stockholmsområdet, Madrid och italienska Lombardiet som exempel på tätbefolkade områden med betydligt större smittspridning än resten av respektive land.