Fler överlever ebola med nya läkemedel

Fler överlever ebola med nya läkemedel

Två läkemedel som testats mot ebola i Kongo-Kinshasa har visat sig så effektiva att studien avbryts i förtid.

13 aug 2019, kl 10:30
0

Fyra antivirala läkemedel har testats i en klinisk studie under det pågående ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa. Studien startade, som Läkemedelsvärlden rapporterat, i november 2018. Den finansieras av bland andra amerikanska National institute of allergy and infectious diseases, NIAID.

Preliminära resultat visar att två av läkemedlen tydligt sänker dödligheten mer än de andra. På initiativ av den oberoende expertgrupp som övervakar studien stoppas den därför. I fortsättningen kommer i stället någon av de två mest effektiva läkemedelskandidaterna att erbjudas alla patienter med konstaterad ebolainfektion. Behandlingsresultaten kommer att följas i en förlängningsstudie.

Sänkte dödligheten

Det ena av de två läkemedlen går under beteckningen REGN-EB3. Det är en cocktail av tre monoklonala antikroppar mot ebola och har utvecklats av New York-företaget Regeneron Pharmaceuticals of Tarrytown. Det andra läkemedlet kallas mAB114. NIAID har tagit fram mAb114  med hjälp av en antikropp från blod från en patient som överlevde ebola 1995.

De data som nu redovisas gäller de första 499 patienterna som inkluderades i studien. Dessa data visar att omkring 70 procent av dem som lottades till behandling med REGN-EB3 eller mAb114 överlevde. Betydligt färre av dem som fick de andra två studerade läkemedlen överlevde – omkring 50 procent.

När det gäller patienter som läkarna kunde ge behandling tidigt efter smittotillfället överlevde hela nio av tio av dem som fick de två mest effektiva läkemedlen.

– Det är verkligen goda nyheter, sade Sabue Mulangu, infektionsforskare vid det nationella institutet för biomedicinsk forskning i Kinshasa i Demokratiska republiken Kongo, i en intervju i Nature.

– Nu kan vi förklara för människor att över 90 procent överlever om de kommer tidigt till ebolakliniken och får behandling.

I dag går det ofta fyra-fem dagar från de första symtomen till dess att personen kommer till kliniken, vilket gör infektionen svårare att behandla.

Den slutliga analysen av den avbrutna studien kommer att presenteras senare i höst.