Innowalk är ett motoriserat hjälpmedel som kan ge svårt rörelsehindrade personer möjlighet till daglig fysisk aktivitet. Det handlar ofta om unga med sjukdomar och tillstånd som gör att de inte kan stå eller gå självständigt.
Men om de kan få tillgång till det eller ej beror i dag på var i landet de bor. Sju regioner förskriver det, övriga gör det hittills inte. Denna ojämlikhet vill Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet, nu ändra på med en ny rekommendation.
Inaktivitet allvarligt hälsoproblem
Cerebral pares, CP, är beteckningen på svåra och bestående hjärnskador som uppstår under fosterutvecklingen eller senare, men före två års ålder.
De flesta personer med CP-skador har begränsade möjligheter till fysisk aktivitet. De kan ha svårt att stå eller gå självständigt och att göra viljemässigt styrda rörelser.
Liknande svårigheter kan orsakas av andra hjärnskador eller av neurologiska sjukdomar. Dessa begränsningar är ett allvarligt hälsoproblem eftersom de hindrar den fysiska aktivitet som vi alla behöver för att må bra kroppsligt och psykiskt.
Olika former av ståträning
Därför är det viktigt med daglig ståträning för dessa personer. Det ger hälsosam belastning av skelettet och bibehåller ledernas rörlighet. Hittills är det vanligaste så kallad statisk ståträning där man använder ett hjälpmedel som gör att personen kan vara i upprättstående position.
Men det nya hjälpmedlet Innowalk, som utvecklats i Norge, lägger till ytterligare en dimension. Produkten liknar en motoriserad crosstrainer och möjliggör vad som kallas dynamisk ståträning.
Med hjälp av Innowalk kan den som saknar egen gångförmåga ändå uppleva gångrörelser. Hjälpmedlet gör rörelserna åt personen.
Forskning om hjälpmedel i Lund
Forskare vid Lunds universitet har i ett par mindre studier undersökt effekterna av träning med Innowalk. Deltagarna är barn med svåra former av CP-skador och deras familjer.
De första, preliminära resultaten tyder på att träningen har en positiv effekt på hälsa och livskvalitet för barnen. Det berättar forskaren, fysioterapeuten och verksamhetsutvecklaren Katarina Lauruschkus i en intervju i universitetets tidskrift Vetenskap & hälsa.
– Det blir en mer dynamisk form av ståträning som också ger fysisk aktivitet på lite högre nivå än den statiska träningen. Föräldrar säger att det ser skönt ut och barnen själva gillar den och vill träna i den, säger hon där.
Forskarna har sett att den dynamiska träningen får barnen att ta lite djupare andetag och att blodcirkulationen ökar. Föräldrarna berättar också om andra positiva effekter som att barnen är mindre sjuka, mjukare i kroppen, har mindre ont och att magen kommer i gång.
Nu planerar Lundaforskarna en tvåårsuppföljning som även ska innehålla en hälsoekonomisk analys. Analysen ska ställa kostnaderna i relation till de hälsovinster man hittar.
Stora regionala skillnader
Samtidigt kommer nu den nya nationella rekommendationen som även den är tänkt att öka kunskapsunderlaget om träningshjälpmedlet.
Innowalk introducerades i Sverige 2010. Förskrivningen av detta hjälpmedel har sedan dess sett olika ut i olika delar av landet.
I början av 2022 gjorde nätverket för regionernas hjälpmedelschefer en kartläggning av förskrivningen. Kartläggningen visade att sju av regioner hade förskrivit sammanlagt cirka 150 exemplar av Innowalk, främst till barn och ungdomar.
Övriga 14 regioner hade inte förskrivit träningshjälpmedlet som kostar omkiring 250 000 kronor i inköp.
Vill skapa jämlikare användning
Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet, har fått frågor om Innowalk från bland andra flera regioner. Rådet har därför gjort en genomlysning av användningen och kunskapsläget för att kunna komma med en rekommendation.
MTP-rådet är regionernas gemensamma organ för att skapa ett mer jämlikt och evidensbaserat nationellt införande av medicintekniska produkter i vården. I sin nya rekommendation om Innowalk skriver rådet att träningshjälpmedlet “kan förskrivas”.
– Detta är en utsatt patientgrupp med hög svårighetsgrad där även små effekter kan vara betydande, säger Ulrica Fjärstedt, ordförande i MTP-rådet, i ett pressmeddelande.
Måste följa upp
Samtidigt anser MTP-rådet att kunskapsunderlaget om Innowalk än så länge är svagt. Därför skriver rådet att regionerna kan förskriva produkten “endast under förutsättning att strukturerad uppföljning bedrivs i syfte att öka kunskapsunderlaget”.
– Rekommendationen pekar på brister i det vetenskapliga underlaget som gör att MTP-rådet villkorar förskrivningen med krav på strukturerad uppföljning. Jämförbar data kan underlätta för kliniska studier och ge bättre möjligheter för kvalitetsuppföljning i regionerna, säger Ulrica Fjärstedt.