I Europa har man vid ett flertal tillfällen beslagtagit förfalskningar i den legala distributionskedjan, säger Niklas Prager. Bland annat har man funnit förfalskningar av Pfizers Lipitor i England och Holland.
Visserligen är det ovanligt, i Sverige har inga sådana beslag gjorts. Men, menar Niklas Prager, det kan vara en tidsfråga.
– Vi har en lagstiftning på europeisk nivå som minimerar riskerna.
Men att det i Europa finns så få upptäckta fall inom den legala hanteringen menar han också beror på att myndigheterna inte arbetar med frågan.
– I England har den engelska läkemedelsmyndigheten nu börjat arbeta mer strukturerat och då har man också hittat förfalskningar i den legala kedjan.
Dold agenda
Göran Heintz, ordförande i parallellimportörernas organisation, FPL, menar att Pfizer har en dold agenda som handlar om att göra parallellimport omöjlig.
– För oss är förfalskade läkemedel naturligtvis lika allvarligt som för de stora bolagen. Kommer sådana in via våra kanaler vore det förödande för vår verksamhet. Det är ju en kriminell verksamhet.
Parallellimporten som den bedrivs idag är inte ett större problem än någon annan distributionskedja, hävdar han.
– Man skulle till och med kunna påstå att vi gör en andra säkerhetskontroll.
Niklas Prager menar att de satsningar som görs på säkra förpackningar, och som myndigheterna kräver, omintetgörs när det samtidigt är lagligt att packa om produkterna.
En lösning han föreslår, ?om man vill ha parallellimport?, är att importörerna får packa den obrutna originalförpackningen tillsammans med bipacksedel i en ny förpackning.