LÄKEMEDELSVERKET OM BRIST PÅ LIVSVIKTIGA DROPP
”Kan bli ett allvarligt nationellt läge”
Bristen på livsviktiga dropp kan bli ett allvarligt nationellt läge redan nu i november, enligt Läkemedelsverkets Veronica Arthurson. Foto: Istock/Läkemedelsverket

”Kan bli ett allvarligt nationellt läge”

Nu finns nya nationella rekommendationer för hur sjukvården ska ransonera livsviktiga dropp. Det kan bli ett allvarligt nationellt läge, enligt Veronica Arthurson.

8 nov 2024, kl 15:00
0

Bristen på livsviktiga läkemedel i infusionsform, i vardagligt tal kallat dropp, kan bli allvarlig redan denna månad.

Läkemedelsföretaget Baxters leveranser till svenska sjukhus av droppet Ringer Acetat är kraftigt försenade under november. Leveranserna kommer att bli lägre än behovet.

Det är dropp som är av extrem vikt slutenvården, och ett av de läkemedel som står med på för akutsjukvård och kirurgi.

Nu har det kommit nya rekommendationer hur regionerna ska spara in på användningen. Dessa handlar bland annat om att överväga att avstå dropp vid korta operationer.

Man kan också komma att behöva fördela dropp mellan regionerna, meddelar Läkemedelsverket under ett pressmeddelande under fredagen.

Brist på dropp kan stoppa operationer

Droppbristen kan också leda till att sjukvården behöver prioritera om, och att exempelvis skjuta upp operationer som inte är akuta.

– Vi ser att det i slutet av månaden kan bli ett allvarligt nationellt läge där vi behöver hjälpas åt att prioritera tillgängliga produkter utifrån medicinska behov och då ytterst till vård som inte kan anstå, säger Veronica Arthurson, direktör vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande under fredagen.

Kraftigt försenade leveranser av dropp

Ringer Acetat är en stapelvara inom slutenvården och ett mycket vanligt läkemedel. Det är en lösning av vatten och salter, elektrolyter.

Droppet används exempelvis i akuta situationer för ersätta förlorad kroppsvätska på grund av sjukdom eller skada samt vid minskad blodvolym på grund av blödning.

Därför måste sjukvården genast dra i nödbromsen. En nyhet Läkemedelsvärlden var först med att kunna rapportera om under torsdagseftermiddagen.

Orkan bakom brist på dropp

Bristsituationen beror på att den största tillverkaren av infusionsvätskor, Baxter, har stängt en fabrik North Carolina i USA. Det har företaget tvingats göra på grund av översvämningar i spåren av orkanen Helene.

Baxter är en viktig leverantör av infusionsvätskor både till Sverige och globalt. Den typ av dropp det nu är brist på används för att tillföra en patient vätska och näring direkt in i blodet, exempelvis vid akut skada, operation och uttorkning.

Läkemedelsvärlden har berättat om den hotande bristen på livsviktiga dropp sedan Läkemedelsverket gick ut med det i slutet av oktober.

Regioner har larmat om problem med droppleveranser redan tidigare i oktober.

Bristsituationen förvärras snabbt

I början av veckan såg det ljusare ut. Det beror bland annat på att Baxter förväntade sig kunna leverera tillräckligt till Sverige under november, förutsatt att sjukhusen inte hamstrar. Företaget har lagt in en spärr för hur mycket sjukhusen kan beställa.

Det kom också en annan positiv signal. Baxter räknar med att företaget stegvis kan öppna den berörda fabriken, och det så snart som möjligt. De första leveranserna från just den fabriken skulle kunna komma i slutet av november.

Situationen för november såg alltså god ut helt nyligen. Däremot skulle det kunna bli brist i december och framåt, berättade Veronica Arturson för Läkemedelsvärlden då.

Läget kan dock förändras mycket med mycket kort varsel. Och nu har situationen förvärrats snabbt.

Prioriterar dropp till Spanien

Orsaken är att Baxter omprioriterar sina leveranser med anledning av översvämningarna i Spanien.

De senaste dagarnas omprioritering har skapat ett potentiellt allvarligare läge som kan komma att påverka svensk sjukvård, framför allt under november. Det konstaterar Läkemedelsverket

– Vår uppfattning är att de flesta regioner i landet har god kontroll över sin förbrukning och vi kommer att få uppdaterade siffror över lagerhållning inom det närmsta dygnet, säger Veronica Arthurson och fortsätter:

– Tillsammans med alla aktörer tar vi nu fram möjliga åtgärder för att minimera konsekvenserna av en bristsituation.

Använd dropp med försiktighet

Regionerna, läkemedelsföretagen och Läkemedelsverket arbetar med en lägesbild över vilka produkter som är berörda. De försöker också ta reda på hur stor försäljningen är och hur volymerna påverkas, hur mycket som finns i lager samt hur behovet av olika produkter ser ut inom respektive region.

Läkemedelsverket skriver vidare att ambitionen är att hela tiden ha en aktuell bild över situationen i landet och kunna ta fram en plan för hur eventuella brister kan åtgärdas.

Samtidigt uppmanar Läkemedelsverket nu vårdgivare att använda Ringer-Acetat, Ringerfundin och Plasmalyte med viss försiktighet och att avstå från onödig vätskebehandling.

Brist på dropp redan idag

I Region Stockholm är det brist på Ringer Acetat från Baxter, skriver sajten Janusinfo under fredagen. Nästa leverans, som väntas den 1 december, täcker cirka 60-70 procent av behovet i Region Stockholm.

Det är i nuläget inte klart när produktionen kan komma upp i tidigare nivåer. Även tillgången till droppet Plasmalyte är begränsad i Stockholm.

I Region Skåne har man haft problem med brist på vissa dropp- och spolvätskor till och från sedan oktober.

Nu finns nya nationella rekommendationer

Flera regioner har redan tidigare gått ut med lokala riktlinjer till vårdpersonalen för hur de ska hushålla med dessa kritiska läkemedel.

Men under fredagen gick Läkemedelsverket, regionernas samverkan för läkemedelsanvändning, LOK – Nätverk för Sveriges läkemedelskommitéer, och andra centrala aktörer ut med nationella rekommendationer för hur sjukvården ska ransonera  dropp.

I rekommendationerna understryker man att åtgärder behövs på alla sjukvårdsenheter för att skapa maximal hushållning av nuvarande lager av intravenös vätska.

De skriver att: ”Vi riskerar annars att hamna i en situation där Ringer-Acetat eller motsvarande vätska inte finns att tillgå för patienter med stort behov. Det är i nuläget inte klart när tillgången till vätskor kan bli normaliserad. Problemen kan kvarstå och ha stor eller viss påverkan på vården även under början av 2025.”

Avstå dropp vid kort operation

Riktlinjerna innebär bland annat att vårdpersonalen ska undvika rutinmässig användning av Ringer-Acetat eller motsvarande intravenös vätska.

När det är möjligt ska patienterna få vätska att dricka via munnen eller genom en slang.

Vid enklare och kortare operationer uppmanar man vårdpersonalen att överväga om patienten ens behöver ha dropp under ingreppet.

Så ska sjukvården spara på dropp

Här är de nya rekommendationer för hur sjukvården i landets regioner ska hushålla och prioritera dropp:

  • Ge vätska peroralt/enteralt när så är möjligt.
  • Bryt infusionspåsar först när de ska användas, koppla inte på ett infusionsaggregat i förväg och undvik onödig kassation.
  • Låt pågående infusioner fortsätta i upp till 24 timmar om behovet kvarstår och det finns vätska kvar i infusionspåsen.
  • Informera patienter om fastetider inför operation och uppmana dem att dricka klara drycker fram till två timmar före operation.
  • Vid enklare och kortare operationer, överväg om en infusion alls behöver vara kopplad under ingreppet.
  • Uppvätskning inför till exempel datortomografi med kontrast kan i många fall genomföras med peroral vätska.
  • Välj intravenösa bolusdoser istället för intermittenta infusioner när så är möjligt/rimligt, till exempel för vissa antibiotika.

Källa: Rekommendationer om restriktiv användning av intravenösa vätskor, framtagna av NAG LOK, Nationella programområden för perioperativ vård, intensivvård och transplantation, Svensk förening för Anestesi och intensivvård, Läkemedelsverket och Nationellt kontrolltorn, CT samt AU läkemedelsförsörjning.

Föregående artikel Stopp för livsviktigt dropp till svenska sjukhus
Nästa artikel Låg vaccintäckning i riskgrupper oroar