Baxter ransonerar dropp till de svenska sjukhusen
Foto: Istock

Baxter ransonerar dropp till de svenska sjukhusen

Sverige riskerar brist på livsviktiga dropp. Nu ransonerar läkemedelsbolaget Baxter hur mycket som kan beställas.

5 nov 2024, kl 14:00
0

Sverige och världen hotas av brist på livsviktiga infusionsvätskor, i vardagligt tal dropp, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat. Läkemedlen är oerhört viktiga för en fungerande akutsjukvård och för att kunna genomföra operationer. De används i stor omfattning inom slutenvården.

Orsaken är att läkemedelsföretaget Baxter tvingats stänga en fabrik i North Carolina i USA på grund av översvämningar i spåren av orkanen Helene. Baxter är en mycket viktig leverantör av den här typen av dropp, både i Sverige och globalt.

Nu ransonerar företaget dropp – genom att lägga spärrar för hur mycket sjukhusen i regionerna kan köpa in. Det gör man för att motverka hamstring och akut brist.

– Baxter har lagt in spärrar så att man inte beställer mer än normalt. Det gör man för att det ska räcka. Det här är en åtgärd som företaget vidtagit, berättar Veronica Arthurson, direktör vid Läkemedelsverket, för Läkemedelsvärlden.

Spärrar för dropp

Nu koordinerar Läkemedelsverket samarbetet för att motverka framtida konsekvenser och en kritisk bristsituation.

Deltar gör bland annat regionernas samverkansfunktion mot kritiska brister, Nationella kontrolltornet samt tillverkarna Baxter, B.Braun och Fresenius.

Region Skåne skriver i sin information till vårdpersonalen att ”Tillverkarna har i dagsläget lagt in spärrar/allokeringar för att säkerställa en jämn fördelning och för att ingen ska kunna hamstra stora volymer.”

Problem med dropp i oktober

Läkemedelsverket gick ut med information om den hotande bristen i slutet av oktober, som Läkemedelsvärlden rapporterat. Men redan tidigare har regionerna signalerat till Läkemedelsverket att det är problem med leveranserna.

Region Skåne har exempelvis haft begränsad tillgång till vissa infusions och spolvätskor under oktober.

Veronica Arthurson berättar att myndigheten inte ser någon akut risk för brist i dagsläget om alla håller ett normalt beställningsmönster. Den kortsiktiga prognosen är att vårdens behov av infusionsvätskor på nationell nivå kommer att kunna täckas. Det är dock en prognos och situationen kan komma att förändras, kommenterar hon.

Brist till slutet av nästa år

Just nu har Baxter 17 restanmälda förpackningar av infusionsvätskor, dropp, hos svenska Läkemedelsverket.

Enligt företagets prognos är de här läkemedlen restanmälda fram till den 30 december nästa år. Det handlar om dropp som används i mycket stor utsträckning inom akutsjukvård och kirurgi.

Ett exempel är Ringer-Acetat Baxter Viaflo, som är en av de vanligaste läkemedlen inom slutenvården. Det är en lösning av vatten och salter, elektrolyter, som exempelvis används i akuta situationer, exempelvis för ersätta förlorad kroppsvätska på grund av sjukdom eller skada samt vid minskad blodvolym på grund av blödning.

Andra läkemedel på bristlistan är Natriumklorid Baxter viaflo som är en lösning av vatten och salt samt Glucos Baxter som är en lösning med vatten, socker och salter. De används exempelvis vid uttorkning och i samband med operationer.

Fördelar dropp mellan regionerna

Regionernas Nationella kontrolltorn kan komma att behöva fördela dropp mellan regionerna, berättar Veronica Arthurson.

Nationella kontrolltornet spelade en viktig roll för läkemedelsförsörjningen under pandemin, som Läkemedelsvärlden berättat. Idag köper organisationen inte in läkemedel, men koordinerar regionernas arbete med kritiska bristsituationer. Nationella kontrolltornet har även regionernas mandat att fördela läkemedel mellan regionerna.

Region Skåne skriver att vården behöver ställa in sig på att de kan få andra produkter, vätskor från andra företag, än vad som avtalats just på grund av nationella fördelningar.

En sådan fördelning, eller reglering, planeras för att snabbt kunna tas i bruk vid behov, enligt Veronica Arthurson.

– Det finns en långtgående plan. Vi har redan påbörjat diskussionerna men ska komma fram till en gemensam slutsats, säger hon.

Prognosen är osäker efter november

Enligt Veronica Arthurson är en sådan nationell fördelning inte aktuell i november, eftersom tillgången på den här typen av produkter ändå ser god ut den här månaden. Förutsatt att sjukvården inte hamstrar.

– Det är framförallt sen, december och framåt, som prognosen är mera osäker. Då kan det bli behov av att en en nationell fördelning koordinerad av nationella kontrolltornet sker, så länge som det i sådana fall är ett problem.

– Men det är inte säkert att det blir ett problem i december heller. Det är mer att prognosen idag är så osäker.

Samlar till möte i veckan

I veckan håller Läkemedelsverket möte med Nationella kontrolltornet, den nationella arbetsgruppen NAG-LOK som ger vägledning i nationella riktlinjer för läkemedelsfrågor.

Deltar gör också regionernas representanter inom det som kallas Nationellt programområde för perioperativ vård, intensivvård och transplantation.

– Där är tanken att vi tillsammans ska sitta och fundera på hur användningen, framförallt från december och framåt, bör se ut för att det ändå ska bli en rimlig och rättvis situation för alla berörda, säger Veronica Arthurson och fortsätter:

– Även om vi inte ser en akut fara för en kritisk bristsituation så kan det ändå hända att vi behöver ha lite extra tanke på hur de tillgängliga produkterna används.

Nya rekommendationer om dropp

Mötet handlar, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, om nationell fördelning av läkemedel mellan regionerna.

De ska också diskutera behovet av tillfälliga riktlinjer för att prioritera dessa läkemedel i en bristsituation, exempelvis till akuta operationer.

– Det är vad vi ska försöka ta fram, rekommendationer som kan gå ut nationellt och hur nationella kontrolltornet kan hantera den här situationen vid behov av en nationell fördelningssituation. Målet skapa förutsättningar för en jämlik vård i hela landet.

Andra företag kan backa upp

Läkemedelsverket har också skaffat sig en uppfattning om vilka företag som kan skala upp sin produktion av berörda produkter eller ställa om sin produktionen till desamma.

– Jag kan inte redogöra öppet för de detaljerna men, som sagt, vi har en relativt god lägesbild som kan tas vidare för mer detaljerade diskussioner och eventuell åtgärd, kommenterar Veronica Arthurson.

Baxter öppnar upp fabriken

Baxters långtidsprognos är fortfarande osäker och det är svårt att få en komplett bild av Sveriges nationella lagernivåer, enligt Veronica Arthurson.

Men det har kommit lovande besked från Baxter. Läkemedelsbolaget beräknar, enligt europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, kunna starta produktionen i den berörda fabriken etappvis.

I slutet av november kan de första produkterna komma att levereras därifrån.

– Det är mer positivt än förväntat, att de kan öppna tidigare. Det trodde vi inte från början, fabriken var så skadad att vi trodde det skulle ta längre tid, säger Veronica Arthurson.