Annons
LÄKEMEDELSVERKET OM HOTANDE BRIST PÅ DROPP:
Kan komma att behöva ransonera läkemedel
Veronica Arthurson. Foto: Jeanette Hägglund

Kan komma att behöva ransonera läkemedel

Veronica Arthurson om hur de rustar inför hotande brist på livsviktiga läkemedel som ges som dropp.

25 okt 2024, kl 19:30
0

Annons

Sverige står inför hotet att få få brist på livsviktiga infusionsvätskor, dropp. Det rapporterade Läkemedelsvärlden under fredagen.

Orsaken är att läkemedelsföretaget Baxter i USA stängt en fabrik i North Carolina. Detta på grund av översvämningar i spåren av orkanen Helene.

Baxter är en av de största tillverkarna av infusionsvätskor och blodersättningar och en viktig leverantör både till Sverige och globalt.

– Just nu försöker vi få en bättre bild av hur stor påverkan det har på den svenska marknaden, säger Veronica Arthurson, direktör vid Läkemedelsverket till Läkemedelsvärlden.

Livsviktiga dropp för akutsjukvård

De produkter som berörs är olika typer av livsviktiga läkemedel som ges som dropp och som ska motverka eller ersätta förlust av vätska, salter och glukos.

Några exempel är Ringer-Acetat Viaflo, Natriumklorid och Glucos från Baxter, berättar Veronica Arthurson.

Den här typen av dropp bedöms som särskilt viktiga för att kunna bedriva sjukvård. De är dessutom stapelvaror på svenska akutsjukhus. Läkemedlen används i stor omfattning.

– Det här är läkemedel som används oerhört mycket i all akutsjukvård och vid olika typer av kirurgi. Det är oerhört viktigt att vi har tillgång till dem. ”Sätt en Ringer” är en mycket vanlig sak man kan höra sägas på akuten, säger Veronica Arthurson.

Fabriken har inget överskott

Läkemedelsbolaget Baxters prognos för restsituationerna är att dessa kan fortgå under hela 2025. Planen är att den drabbade fabriken är i produktion innan dess.

Men efterverkningarna av stängningen gör troligen att leveranserna är instabila under stora delar av 2025.

Hittills har läkemedelsbolaget sagt att de kan leverera som förväntat. Men bolaget har också meddelat att de inte har några överskottsvolymer, berättar Veronica Arthurson.

I händelse av brist på livsviktiga dropp kan bolaget behöva prioritera den amerikanska marknaden, och alltså inte kunna leverera till Sverige.

– Situationen kan förändras väldigt snabbt, konstaterar Veronica Arthurson.

Regioner larmade om dropp

Läkemedelsverket gick ut med ett pressmeddelande under fredagen. Men det kom signaler från regionerna om leveransproblem redan för två-tre veckor sedan, berättar Veronica Arthurson.

Hur kan det komma sig att Sverige riskerar brist för att en fabrik i USA stänger?

– Baxter är en stor leverantör i Sverige. Nu försöker vi ta reda på hur stora volymer det handlar om. Sen är det är klart att det gör oss blir sårbara när en leverantör är dominerande. Risken ökar ju färre leverantörer vi har, konstaterar hon.

Samlas kring hotande brist på dropp

Läkemedelsverket har vänt sig till europeiska läkemedelsverket EMA. Myndigheten samlar också myndigheter som Socialstyrelsen, regionerna samt specialistföreningar för exempelvis läkare inom anestesi och intensivvård samt opererande specialiteter kring frågan.

Dessutom undersöker de alternativa leverantörer.

– Vi har kontakter med andra företag som har liknande produkter, för att se om de kan skala upp produktionen, som Fresenius Kabi. Det handlar också om andra läkemedelsföretag i Sverige som skulle kunna ställa om sin produktion.

Regioner ska ha dropp för minst en månad

Dessa livsviktiga läkemedelsprodukter finns med på Socialstyrelsens lista över kritiska läkemedel för vård som inte kan anstå.

Att dessa läkemedel finns med på ”kritiska listan” innebär i sin tur att regionerna ska ha ett lager som räcker minst en månad.

Det kan också produkter som ingår i de statliga beredskapslager som Socialstyrelsen ansvarar för, men Veronica Arthurson har ingen uppgift om det i nuläget.

– Men man ska komma ihåg att det här är läkemedel som används i mycket stora volymer. Dessutom är det läkemedel som tar stor plats att ha i lager, vilket är en försvårande faktor.

Varnar för att beställa för mycket dropp

Just nu är det inte brist, men Sverige kan komma att få lägre volymer framöver.

Veronica Arthurson berättar att de därför diskuterar riktlinjer för prioritering, eller ransonering, av de aktuella produkterna. Idag kan regionerna ha olika rekommendationer.

– Vi ser över hur läkemedlen används och om det behövs en generell rekommendation inför en brist. Det kan handla om att prioritera läkemedlen till akuta operationer, exempelvis.

Sajten Janusinfo, som informerar om läkemedel i Region Stockholm, skriver redan under fredagen att: ”Det är viktigt att inte beställa onormalt stora kvantiteter, utan efter behov”.

Kan behöva riktlinjer vid brist

Den nationella arbetsgruppen (NAG LOK), som ger vägledning i läkemedelsfrågor när de nationella programområdena tar fram kunskapsstöd, är viktig.

Det skulle inte vara första gången man behöver ta fram tillfälliga riktlinjer i en bristsituation, påminner Veronica Arthurson.

Det gjordes exempelvis när det blev brist på läkemedlet acetylcystein. Då bestämdes att det exempelvis skulle prioriteras vid förgiftningsfall med paracetamol i slutensjukvården, och inte som slemlösande läkemedel i öppenvården.

– Det handlar det om kunskapsstyrning i kris, hur ett läkemedel ska prioriteras under en begränsad period. Och då behöver det gå snabbt att ta fram riktlinjer, det får inte ta månader utan kanske en vecka eller en dag, säger Veronica Arthurson.

Nationella kontrolltornet förberett

Det kan också komma att handla om att aktivera det så kallade Nationella kontrolltornet.

Organisationen hade mandat att fördela viktiga läkemedel mellan regionerna – i förhållande till behov – under pandemin.

– De är aktiva och beredda, berättar Veronica Arthurson.

Dagliga möten om risken för brist

Läkemedelsverket håller möten dagligen med många berörda aktörer om den nuvarande risken för brist på livsviktiga dropp.

Ännu är mycket oklart, exempelvis hur mycket regionerna använder av de aktuella produkterna.

– Men jag tror att vi kommer att veta mer, och ha mer siffror, inom några dagar, säger Veronica Arthurson.