Dödsfall på grund av antibiotikaresistens ökar
Foto: Istock

Dödsfall på grund av antibiotikaresistens ökar

En ny rapport från ECDC visar att 35 000 människor dör av antimikrobiellt resistenta infektioner i EU årligen.

17 nov 2022, kl 10:43
0

Annons

Varje år dör mer än 35 000 människor av antimikrobiellt resistenta infektioner i EU/EES. Detta enligt uppskattningar som EU:s smittskyddsmyndighet ECDC presenterar i en ny rapport. Siffrorna om dödsfallen gäller åren 2016 till 2020 och visar en ökning från tidigare uppskattningar.

– Vi ser oroande ökningar i antalet dödsfall som kan hänföras till infektioner med antimikrobiellt resistenta bakterier, särskilt de som är resistenta mot sista linjens antimikrobiell behandling. Varje dag dör nästan 100 personer av dessa infektioner i EU/EES. Ytterligare ansträngningar behövs för att fortsätta att minska onödig användning av antibiotika, förbättra metoder för förebyggande och kontroll av infektioner, utforma och implementera program för antimikrobiell förvaltning och säkerställa adekvat mikrobiologisk kapacitet på nationell nivå, säger Andrea Ammon, chef för ECDC, i ett pressmeddelande.

Antimikrobiella resistenta infektioner ökar

ECDC presenterade under torsdagen tre nya rapporter som rör antimikrobiell resistens i EU. De nya uppgifterna visar markant ökade trender i antalet infektioner och dödsfall för nästan alla kombinationer av resistens mot bakterier och antibiotika.

Antalet fall av acinetobacter-arter resistenta mot olika grupper av antimikrobiella läkemedel var mer än dubbelt än genomsnittet år 2021 jämfört med genomsnitten för 2018-2019.

Antalet rapporterade fall av candida auris, en svamppatogen som orsakar utbrott av invasiva vårdrelaterade infektioner, fördubblades mellan 2020 och 2021, enligt ECDC. De var också betydligt högre än tidigare år.

Total konsumtion antimikrobiella läkemedel minskade

Den totala konsumtionen av antibiotika och antimikrobiella läkemedel hos människor, inom primärvården och sjukhussektorn tillsammans, minskade med 23 procent under perioden 2012 till 2021. Men även om detta är en framgång ökade användningen av så kallad bredspektrumantibiotika som har effekt på många olika bakterier. Denna ökning skedde främst på sjukhus. Mellan åren 2012 och 2021 ökade konsumtionen av bredspektrumantibiotika på sjukhus med 15 procent.

Inom samma tidsram mer än fördubblades användningen av antibiotika som bör reserveras för behandling av bekräftade eller misstänkta multiresistenta infektioner.