Diabetes ökar inte i norra Sverige trots mer fetma

Trots att andelen feta personer i åldern 25 till 64 år ökat fick inte fler typ 2-diabetes. Det visar en studie i norra Sverige.

21 okt 2002, kl 16:35
0

I takt med en ökning av övervikt och fetma i västvärlden har man från USA och Västeuropa rapporterat om påtagliga ökningar av insjuknandet i typ 2-diabetes. Även i Sverige har medelvikten ökat, men hur det påverkat utvecklingen av diabetes har varit oklart.
Mellan 1986 och 1999 genomfördes inom ramen för WHO:s Monicaprojekt fyra befolkningsundersökningar med 2 000 deltagare mellan 25 och 64 års ålder vid varje tillfälle. I de båda norrlandslänen har i genomsnitt tre procent av männen och två procent av kvinnorna i den undersökta åldersgruppen känd typ 2-diabetes, vilket är totalt 7 000 personer.
Under studietiden ökade kroppsvikten med i genomsnitt 4,5 kg för män och 3,3 kg för kvinnor vilket medförde att andelen feta personer med BMI över 30 ökade från 10,3 procent till 14,6 procent för män och för kvinnor från 12,5 till 15,7 procent. Bukomfånget ökade något hos männen men förändrades inte hos kvinnorna. Däremot ökade höftomfånget påtagligt hos både män och kvinnor.
Under samma period noterades ingen ökning av diabetes. Forskarna tror att en orsak är att förekomsten av bukfetma inte hade ökat. Under perioden minskade andelen rökare från 22 till 14 procent bland män och ökade från 22 till 26 procent bland kvinnor. Intaget av mättat fett från mejeriprodukter minskade medan intaget av ris och pasta ökade markant. Det finns stöd i vetenskaplig litteratur för att dessa faktorer kan leda till en mindre ansamling av fett på magen vilket skulle kunna förklara studienresultaten.
Studien ska publiceras i den engelska diabetesföreningens vetenskapliga organ, Diabetic Medicine, i början av oktober.