Detaljhandeln inte given vinnare om EG-domstolen följer generaladvokaten

Om EG-domstolen följer generaladvokatens yttrande om det svenska apoteksmonopolet ? vilket är långt ifrån säkert ? är receptfria läkemedel i den svenska detaljhandeln inte den mest sannolika konsekvensen. Kanske blir receptfritt i butikerna inte alls verklighet inom överskådlig tid.

18 jun 2004, kl 19:02
0

I stora delar av medierapporteringen kring generaladvokatens kritiska utlåtande om det svenska apoteksmonopolet som offentliggjordes i slutet av maj har den vid Stockholms tingsrätt åtalade Krister Hanner (se LMV 3/04) och den svenska detaljhandeln framställts som ?vinnare i halvtid?.

Men sett från detaljhandelns perspektiv hade det förmodligen varit bättre om generaladvokaten bara fokuserat på försäljningsmonopolet på receptfria läkemedel.
En dom i linje med generaladvokatens utlåtande skulle nämligen tvinga Sverige att avskaffa det statliga monopolet i sin helhet, det vill säga ensamrätten till försäljning av såväl receptfria som receptbelagda läkemedel. I det läget är det enligt flera bedömare som Läkemedelsvärlden talat med troligt att regeringen motvilligt väljer en lösning ungefär i linje med ett av huvudförslagen i Lars Jedings insomnade offentliga utredning Läkemedel i vård och handel från 1998.
Lars Jeding föreslog en avreglering av rätten att etablera apotek, men ett åtminstone i ett inledningsskede fortsatt upprätthållande av det så kallade kompetensmonopolet genom att läke-
medelförsäljning uteslutande får ske på apotek. En sådan reform idag skulle tillgodose generaladvokatens önskemål.

?Start på lång process?

Thomas Svaton, vd för organisationen Svensk Dagligvaruhandel, tycker dock inte att handeln skulle ?skjutit bredvid målet? om följden av EG-domstolens dom blir en omreglering som fortfarande förbjuder detaljhandeln att sälja receptfria läkemedel. Han ser snarare generaladvokatens utlåtande som en start på en lång process.
? Det här är ett första välkommet steg mot att luckra upp apoteksmonopolet. Utlåtandets utformning var väntad eftersom EU i liknande sammanhang tidigare aldrig särskiljt mellan receptfria och receptbelagda läkemedel.
? Lars Jeding öppnade i sin utredning även för att på sikt tillåta försäljning av receptfritt i handeln. Men vi hoppas förstås på en mer offensiv satsning på receptfria läkemedel i detaljhandeln, säger Thomas Svaton.
Han utesluter inte att enskilda aktörer efter domen i EG-domstolen kommer att utnyttja ett läge där Sveriges nationella lagstiftning satts ur spel (se sidan 12).
? Det är aldrig bra att marknadskrafterna börjar tolka rättsläget. Vi får hoppas att regeringen är framsynt och ser till att en sådan situation inte uppstår.