Anna Mia Ekström, global vaccinexpert:
”Det är tajmingen som är problemet”

”Det är tajmingen som är problemet”

Låg- och medelinkomstländer saknar kapacitet att ta emot de stora mängder covid-19-vaccin som nu finns tillgängliga, enligt läkaren Anna Mia Ekström.

23 mar 2022, kl 08:55
0

I världens låg- och medelinkomstländer har endast 14 procent av befolkningen fått minst en dos vaccin mot covid-19. Orsaken till den låga vaccintäckningen har under hela pandemin varit otillräcklig tillgång på vaccin, men i dag är inte det längre den stora flaskhalsen. I stället handlar det om att länderna inte har kapacitet att ta emot de stora mängder vaccin som de nu får. Det framhåller Anna Mia Ekström, infektionsöverläkare och professor i global infektionsepidemiologi.

– Då det tidigare inte har funnits ett stort behov av till exempel personal, transporter, nålar och tillräckliga kylkedjor så är detta inget som man har på plats. Det har funnits kapacitet att ta emot vaccin i lagom mängder som motsvarar efterfrågan, men med de enorma mängder som nu kommer på kort tid så blir det problem med det praktiska runt omkring vaccineringen, vilket det inte finns finansiering till. Doserna i sig är ju bara en liten del av det som behövs.

Anna Mia Ekström, som har synts i covid-19-debatten där hon har lyft fram de globala hälsoperspektiven, menar att det är olyckligt om det tolkas som att dessa länder inte vill ha något vaccin.

– Det är tajmingen som är problemet, säger hon.

Nedstängningar har lett till arbetslöshet

En av anledningarna är att många människor har andra behov som de måste prioritera i första hand, menar Anna Mia Ekström.

– Många människor har drabbats hårt av pandemin och nedstängda samhällen har lett till en hög arbetslöshet i många låg- och medelinkomstländer. I dag har över en halv miljard extra människor tvingats in i fattigdom på grund av pandemin. Nu när samhällen har öppnat upp igen så människor kan röra sig fritt så måste människor göra allt för att få mat på bordet, och har mindre tid för att vaccinera sig.

– Det är också svårare att motivera människor att vaccinera sig när man inte ser att covid-19 längre orsakar lika svår sjukdom. Under tidigare vågor var det en helt annan sak, då var rädslan för covid-19 stor, liksom efterfrågan på vaccin.

Men är det fortfarande lika viktigt att vaccinera sig?

– Ja, det är viktigt att få upp täckningsgraden i dessa länder framför allt för att vara förberedda på en eventuell nästa våg. Förhoppningen är att man ska tänka mer långsiktigt och undvika att hamna i en liknande situation igen med låg vaccinationstäckning och hög smittspridning. Att sikta på att hela befolkningar ska vaccinera sig är varken rimligt eller viktigt med tanke på att 40% är under 15 år i många länder i Afrika, men kan vi täcka de äldre åldersgrupperna och sjukvårdsarbetare så får man vara ganska nöjd.

Viktigt med information

Det globala vaccinprogrammet Covax, som drivs av Världshälsoorganisationen, WHO, och den globala vaccinalliansen Gavi, bildades för att bidra till en rättvis fördelning av covid-19-vacciner i världen. Programmet arbetar nu med att nå ut med information till länderna. Anna Mia Ekström är medlem i Covax expertråd.

– Att vacciner inte har nått fram än beror inte på Covax utan på bristen på solidaritet från de länder som hade ett överskott till de som hade ett underskott. Nu liksom då hänger det mesta på den politiska viljan och ledarskapet.

– I de länder som har låg vaccintäckning handlar det nu mest om hur man ska prioritera mellan de enorma behov av sjukvård och utbildning liksom alla andra vaccinationer som halkat efter under pandemin. Om politikerna bestämmer sig för att satsa på att vaccinera även mot covid-19 så behöver de satsa på informationskampanjer till allmänheten, säger Anna Mia Ekström.

Men sådana kampanjer tar tid och är svåra. Tidigare vaccinationskampanjer om till exempel polio och smittkoppor har tagit flera decennier att bygga upp.

– Den tiden har vi ju inte nu, men man behöver inte heller nå 100 procent av befolkningen. Det räcker med de mest sårbara individerna.

På lång sikt är det viktigt att fler länder kan producera vaccin, menar Anna Mia Ekström.

– Fler länder ska kunna våga investera i vaccintillverkning. Det är delvis på gång men det är en långsiktig process.