Depåläkemedel kan ge bättre schizofrenivård

En övergång till injektionsläkemedel gav färre återfall och mindre tvångsvård bland schizofrena.

1 okt 2014, kl 11:46
0

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen inom Stockholms läns landsting har undersökt vården av schizofrenipatienter i sitt nya testmiljöinitiativ. Undersökningen som nu presenteras i en rapport har gjorts i samarbete med tre läkemedelsbolag, Janssen, H Lundbeck och Otsuka Pharma Scandinavia, som stått för finansieringen.
– Vi har tidigare saknat viktig information om hur schizofrenipatienter använder läkemedel. Nu får vi en bra plattform när det gäller att förbättra vården för de här patienterna, säger Magnus Thyberg, chef på SSLs läkemedelsenhet i ett pressmeddelande.

Det finns drygt 7000 patienter inom SLL som fått diagnosen schizofreni. Av dessa saknade 14 procent kontakt med vården och 17 procent fick slutenvård. Relativt många patienter har frekventa inläggningar och för 38 procent av de som lades in hade det gått mer än fyra månader sedan de hämtat ut sin perorala antipsykosmedicin.

Vid en övergång från en behandling med orala läkemedel till depåinjektioner såg man i studien en tendens till färre akutbesök. Den förändrade behandlingsmetoden ledde till att psykiatriska inskrivningar minskade med 49 procent per år. Antal inskrivningar i sluten psykiatrisk tvångsvård enligt lagen minskade med 81 procent.
 – Skälet är att många patienter glömmer att ta de mediciner de får med sig hem, säger Magnus Thyberg i pressmeddelandet.

20 procent av schizofrenipatienterna hämtade aldrig ut sin medicin och bland nydiagnostiserade var den siffran hela 42 procent.
Studien visade också att det i större omfattning än förväntat förekommer kombinationsbehandlingar med flera antipsykotiska läkemedel trots att det saknas bevis för att detta skulle ge större effekt.

Stockholms läns läkemedelskommittés expertråd kommer nu att sprida de nya rönen till förskrivare och kommittén planerar att göra en patientbroschyr som beskriver för och nackdelar med tablett-eller injektionsbehandlingar.