Denguevaccin ger värre sjukdom hos vissa
Denguevaccin under en vaccinationskampanj i Brasilien 2016. Foto: Gabriel Lehto/Sanofi Pasteur.

Denguevaccin ger värre sjukdom hos vissa

Nya studier visar att vaccinet Dengvaxia inte bör ges till personer som inte tidigare smittats av denguevirus.

1 dec 2017, kl 10:40
0

När Dengvaxia godkändes i Mexiko i början på januari 2016 var det det första vaccinet mot den myggburna virussjukdomen denguefeber. I dag är vaccinet godkänt i ytterligare tio länder med hög risk för denguesmitta.

Uppföljningsstudier baserade på sex års kliniska data visar dock att personer som aldrig haft sjukdomen och som får vaccinet riskerar att utveckla en allvarligare form av sjukdomen vid smitta och insjuknande efter vaccinationstillfället.

Läkemedelsföretaget Sanofi, som marknadsför Dengvaxia och genomfört studierna, uppdaterar därför rekommendationerna för vaccinet med att det enbart ska ges till personer som redan varit smittade.

Dengvaxia är godkänt för behandling av barn och vuxna, från nio års ålder, men ger inte ett hundraprocentigt skydd vilket innebär att även den som fått vaccinet kan smittas av dengueviruset.

I ett pressmeddelande säger Sanofis globala medicinskt ansvarige, Su-Peing Ng, att resultaten från uppföljningsstudierna visar hur komplex sjukdomen är.

– Vi arbetar med hälsomyndigheterna för att försäkra oss om att förskrivare, vaccinatörer och patienter har all information om fynden i studierna.

Läkemedelsbolaget uppmanar nu de nationella regulatoriska myndigheterna att uppdatera informationen till förskrivare för att minimera risken att vaccinet ges till personer som inte varit smittade. I pressmeddelandet skriver bolaget uttryckligen att individer som inte tidigare varit infekterade med denguevirus inte rekommenderas att vaccineras.

Denguefeber är en influensaliknande febersjukdom och viruset, ett flavivirus, sprids via myggor. Symtomen är från övergående feber, vilket många kommer undan med, till svårare influensasymtom med huvudvärk, smärta i muskler och leder och senare hudblödningar på bland annat händer och fötter. I allvarliga fall kan sjukdomen utvecklas till hemorragisk dengue med blödningar i inre organ och i mag- och tarmkanalen som kan leda till döden.

Ungefär 390 miljoner dengueinfektioner rapporteras varje år, enligt Världshälsoorganisationen WHO, och sjukdomen förekommer framför allt i tropiska och subtropiska klimat. En person kan infekteras upp till fyra gånger under sin livstid. I dag finns inget botande läkemedel mot sjukdomen.