”Den nuvarande testningen räcker”
Anders Lindblom, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

”Den nuvarande testningen räcker”

Trots en minskad testning av covid-19 går det att se om smittspridningen av sars-cov-2 skulle gå upp igen, menar Sveriges nya statsepidemiolog Anders Lindblom.

30 mar 2022, kl 09:31
0

Smittspridningen av coronaviruset sars-cov-2 ökar återigen i flera länder i Europa. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC rapporterade 15 länder ett ökande antal fall under vecka 11 jämfört med veckan innan. I sex länder ökade också dödstalen.

Samtidigt fortsätter antalet bekräftade fall av covid-19 att minska i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens övervakning.

Minskad testning för covid-19

Den 9 februari ändrade Folkhälsomyndigheten riktlinjerna för testning av covid-19 i Sverige. Numera rekommenderas detta endast för personal och patienter inom hälso- och sjukvård samt för personer inom vissa omsorgsverksamheter.

Men trots att den breda allmänheten inte längre provtas går det att följa smittspridningen, menar Sveriges nya statsepidemiolog Anders Lindblom.

– Det finns andra verktyg. Vi testar ju fortfarande en del grupper och vi följer också inläggningar på sjukhus och intensivvårdsavdelningar. Vi ser även hur många samtal om covid-19 som inkommer till sjukvårdsupplysningen 1177 och vi har veckovisa avstämningar med smittskyddsläkare ute i regionerna.

Men är dessa verktyg tillräckliga för att se om smittspridningen snabbt skulle gå uppåt igen?

– Ja, med stor sannolikhet. Den riktade provtagningen som vi nu gör blir en spegling av smittspridningen i samhället. Det går inte att jämföra nuvarande period med den tiden då vi testade allmänheten, men nu när läget har stabiliserats och vi har följt de här grupperna ett tag kan vi se om smittspridningen går upp igen.

Att införa en storskalig testning igen är inget som är aktuellt just nu, framhåller Anders Lindblom.

– Vi måste hela tiden ställa oss frågan om det är värt det. I nuläget skulle vi inte få ut någon mer information med en bred testning. Det som gör att vi har kunnat skala ner testningen är att så många är vaccinerade. Skulle det komma en ny virusvariant som vaccinerna inte har någon effekt mot så skulle man kanske behöva införa testning på samma sätt som förut.

Skulle det gå att snabbt inför en sådan testning igen?

– Det är en prioriteringsfråga hos regionerna.

Hög vaccinationstäckning i Sverige avgörande

Anders Lindblom menar att det är för tidigt att säga om vi kommer att se en liknande ökning av smittspridningen i Sverige som i flera andra europeiska länder.

– Vi analyserar hela tiden data och får återkomma om vad en eventuell ökning skulle kunna bero på. Att vi har en förhållandevis gynnsam situation just nu beror på att så många är vaccinerade.

På grund av kriget är det ju många som nu flyr till Sverige från Ukraina, ett land där bara en dryg tredjedel av befolkningen är vaccinerad. Är det något som skulle kunna påverka smittspridningen?

– Det skulle kunna bli en ökad smittspridning i de ovaccinerade grupperna, men att det skulle ha en påverkan på hela befolkningen har jag svårt att se.