Förhoppningar för ”vaccin” mot opioidmissbruk
Foto: Istock

Förhoppningar för ”vaccin” mot opioidmissbruk

En substans som har visat sig blockera effekten av heroin i prekliniska studier kan bli medicin mot missbruk.

19 dec 2017, kl 11:20
1

Det är forskare vid Walter Reed army institute of research i USA som har tagit fram en substans som man hoppas ska kunna motverka effekten av heroin hos människor. I prekliniska studier på möss och råttor har den visat sig få antikroppar att hindra heroin från att passera blod-hjärnbarriären.

Substansen blockerade även andra vanliga opioider som hydrokodon, oxikodon och kodein. Det verkade också dämpa effekten av högdosheroin, vilket indikerar att substansen i framtiden skulle kunna användas för att förhindra överdoser. Forskningen presenteras i en artikel i Journal of Medicinal Chemistry.

– Genom att aktivera antikroppar som binder till heroinet i blodet verkar vaccinet förhindra den euforiska och beroendeframkallande effekten, förklarar Gary Matyas som lett studien, i en kommentar till artikelns publicering. Vi hoppas att det här vaccinet ska kunna erbjuda en chans för människor att komma ur sitt beroende.

I kliniska studier är det givetvis viktigt att substansen inte interagerar på ett negativt sätt med andra läkemedel mot opioidmissbruk, som metadon eller naltrexon. Resultaten från de prekliniska studierna har inte visat på några negativa interaktioner. Ännu viktigare är att den inte har visat sig interagera med naloxon, det läkemedel som kan rädda livet på patienter som överdoserat opioider och fått andningsdepression.

Som Läkemedelsvärlden.se skrivit om, senast på redaktionsbloggen, är opioidmissbruket i USA en folkhälsokatastrof av enorma proportioner. Enligt siffror från de amerikanska folkhälsoinstituten dör över 90 amerikaner om dagen av överdoser av opioider.

– Även om utvecklingen av vårt vaccin är i en tidig fas visar ändå resultaten att substansen skulle kunna användas i kombination med övriga behandlingar för att hindra återfall i missbruk, säger Gary Matyas.

Vaccinet utvecklas i ett samarbete National institute on drug abuse, NIDA, som är en del av de amerikanska folkhälsoinstituten, och U.S. Military research program vid Walter Reed army institute of research.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Antikropparna som bildas måste ha ganska god affinitet gissar jag. Jag har ett svagt minne av att liknande försök har gjort mot nikotin och mot rökning. Jag kände också en som forskade på antikroppar mot spermier som P-medel. Kan faktiskt skryta med att jag ätit lunch med en flaska galtspermier vid mina fötter. Flaskan togs upp och förevisades för mig också.