Barn som vägrar att svälja sina mediciner, som spottar ut ett kräks upp dem är ett problem som finns i hela världen. Det betraktas till och med som ett folkhälsoproblem eftersom det för barnsjukvården i länder med dödliga sjukdomar som HIV och aids kan få svåra konsekvenser. En enda utebliven dos kan ha en dödlig utgång och att barnen sväljer sina läkemedel är av största vikt.
Nu kan gåtan till varför så många barn vägrar att ta sin medicin vara närmare sin lösning. I en rapport som presenterades på American Chemical Societys årsmöte förklarar forskarna att det beror på att små barn har mycket känsligare smaklökar än vuxna.
Genom att studera smakreceptorerna hos barn har forskarna konstaterat att medan de har några få receptorer som känner av sött så har de nästan 30 som känner av bitter smak. Att det är så tros bero på att ämnen som är giftiga för oss ofta har en bitter smak och genom historien har det varit en viktig skyddsmekanism att reflexmässigt spotta ut bittra smaker. Det har helt enkelt skyddat oss från att äta giftiga växter.
Det är dessutom väldigt svårt att dölja dessa bittra smaker för barnen eftersom känsligheten är så stor. Särskilt svårt är det i flytande läkemedel vilket ofta är vad barn får. De genomskådar diverse banan, choklad och körsbärssmaker.
– Genom att ytterligare förstå hur de smakreceptorerna fungerar kan vi lättare hitta smaker som döljer det bittra och får barnen att vilja ta sin medicin, sade Julie A. Manella, en av artikelförfattarna vid mötet.
Känsligheten för de bittra smakerna är också en av anledningarna till varför barn ofta rynkar på näsan åt spenat och broccoli. Genom livet förändras smakreceptorernas känslighet. Upp till tonåren är det sött som gäller men sedan börjar de flesta människor att uppskatta även saker med salta, bittra och sura inslag.
- Läkemedel
Därför spottar barnen ut sin medicin
Barn som vägrar ta sin medicin kan vara väldigt irriterande för en
förälder. Men utebliven behandling kan få värre konsekvenser än så och
nu närmar sig forskarna svaret på varför medicinen spottas ut.