Nu ska danska farmaceuter få kraftigt utökad rätt när det gäller läkemedelsbyte.
De ska få rätt att ändra förpackningsstorlek och till en annan styrka på läkemedlet.
Dessutom kan de även byta patientens läkemedel mot en helt ny medicin, en annan läkemedelssubstans, än det läkaren skrivit ut.
Förändringen görs i en försöksverksamhet som pågår i två år.
Läkemedelsbyte ska mota läkemedelsbrister
Syftet är att apoteken i större utsträckning ska kunna hjälpa till att mildra konsekvenserna av läkemedelsbristerna.
– Målet är att göra det enklare för patienter att få sin medicin och samtidigt avlasta läkarna, så att de slipper lägga tid på att skriva nya recept när ett läkemedel är restnoterat, skriver Jesper Gulev Larsen, ordförande i Danmarks apotekerförening, i ett mejl till Läkemedelsvärlden.
Apoteken larmar om allvarlig läkemedelsbrist
Läkemedelsbristen i Europa är allvarlig. År 2023 noterades ett rekordhögt antal restsituationer, och de kvarstående utmaningarna är betydande.
Europeiska apotek slår larm om att läkemedelsbrist får negativa konsekvenser för både kunder och apotek, som Läkemedelsvärlden nyligen berättat.
En färsk undersökning från apotekens europiska branschorganisation PGEU, The pharmaceutical group of the european union, visar att alla 28 länder som svarat hade problem med läkemedelsbrist under förra året.
Försöksprojekt med läkemedelsbyte
Det är kritiska läkemedel, som hjärt-kärlmediciner och antibiotika, som saknas. Konsekvenserna är allvarliga – utöver den oro det skapar hos patienter och den frustration som uppstår på apoteken, tvingas vissa patienter till avbrott i sin behandling.
Varken Danmark eller Sverige är förskonade.
Nu prövar Danmark ett nytt grepp för att mildra konsekvenserna av restnoteringar och läkemedelsbrister.
I form av en försöksverksamhet kommer farmaceuter på danska apotek att kunna byta ut läkemedel vid leveransproblem, något danska tidningen Dagens pharma rapporterat om.
Efterfrågar utökat läkemedelsbyte
Försöksprojektet är en del av ett tvåårigt avtal mellan Danmarks apotekerförening och Inrikes- och hälsoministeriet i Danmark om ekonomi och nya initiativ inom apotekssektorn.
Två miljoner årligen avsätts till det tvååriga projektet, alltså fyra miljoner totalt. Finansieringen står apoteken för, via en extra avgift på andra varor än läkemedel.
Syftet är att säkerställa att patienterna får tillgång till nödvändig medicin och att stärka apotekens roll i det nära vårdsystemet.
– Apotek och läkare har efterfrågat en sådan lösning i flera år, kommenterar Jesper Gulev Larsen.
Så ska läkemedelsbyte gå till
Det är Lægemiddelstyrelsen, den danska motsvarigheten till svenska Läkemedelsverket, som avgör vilka läkemedel som kommer att omfattas av försöksprojektet. När det uppstår brist på ett specifikt läkemedel kan myndigheten utfärda ett så kallat substitutionsprotokoll.
Erfarenheter från restordre.dk kan spela en roll i urvalsprocessen, berättar Jesper Gulev Larsen. Sajten uppdaterar om det är leveransproblem för viktiga läkemedel och vad apoteken har i lager dagligen. Den ger också läkarna en översikt över vilka läkemedel som kan användas som alternativ.
Lægemiddelstyrelsens substitutionsprotokoll ger apotekens farmaceuter tillstånd att tillfälligt lämna ut en annan styrka eller förpackningsstorlek av samma läkemedel. I vissa fall får farmaceuterna också byta till ett annat läkemedel, om det anses bättre än att avbryta behandlingen.
Får byta till ett helt annat läkemedel
Det är inte bestämt i förväg vilka läkemedel som kommer att omfattas. Dock förväntas läkemedel med hög beroenderisk, som morfin och fentanyl, inte att omfattas, enligt Jesper Gulev Larsen.
Danska farmaceuter kommer alltså att få byta ut en läkemedelssubstans mot ett helt annan.
– Man strävar dock efter den minst ingripande lösningen och föredrar att ändra förpackningsstorlek eller styrka av samma läkemedel, snarare än att byta till ett helt annat läkemedel, berättar Jesper Gulev Larsen.
På frågan om det är farmaceuten eller läkaren som ansvarar för att patientens läkemedelsbehandling blir korrekt när en läkemedelssubstans byts ut mot en annan på apoteket svarar ordförande för Danmarks apotekerförening så här:
– Läkemedelsstyrelsen fastställer substitutionsprotokollen som apoteken ska följa, och läkaren ska informeras om eventuella byten.
Försöksverksamheten får lovord
Mottagandet från apotek och experter hittills är positivt, enligt Jesper Gulev Larsen.
Exempelvis hyllar Anton Pottegård, klinisk farmaceut och professor vid Syddansk universitet, försöksverksamheten.
– Det är en mycket spännande och mycket nödvändig åtgärd. Problemet med restnoteringar kommer inte att minska i framtiden. Därför är det uppmuntrande att man nu börjar undersöka mer grundläggande förändringar inom läkemedelshanteringen, sade Anton Pottegård till danska Dagens pharma.
Läkarna stöttar apotekens läkemedelsbyte
Dessutom har försöksverksamheten stöd från danska läkare som har efterfrågat just detta, poängterar Jesper Gulev Larsen.
– De ser det som en bra lösning, då den minskar behovet av att patienter ska behöva återvända till läkaren för ett nytt recept vid leveransproblem. Läkarna vill gärna vara med och utveckla verksamheten så att den blir ändamålsenlig för alla.
Idag finns ingen fastställd modell för hur försöksprojektet ska utvärderas. Målet är att utveckla en modell som fungerar i praktiken. Vidare berättar Jesper Gulev Larsen att de kommer att samarbeta med relevanta parter för att säkerställa att lösningen är effektiv.
Danmarks Apotekerförening vill redan nu att försöksverksamheten med att ge farmaceuterna utökade befogenheter, att de får byta till en annan styrka på läkemedlet, förpackningsstorlek och till ett helt nytt läkemedel, ska permanentas.