Dålig koll på nya läkemedel

Introduktion och uppföljning av nya läkemedel måste ske på ett ordnat sätt menar både landsting och företag. Statssekreterare Karin Johansson hoppas på mer verkstad och mindre prat under nästa år.

29 nov 2012, kl 12:35
0

Annons

Det pågår flera pilotprojekt i landet för att ta fram modeller för ett strukturerat införande av nya läkemedel. Men fortfarande finns ingen enhetlig plan för hur detta eller en ordnad uppföljning ska gå till. Under en paneldebatt vid Medicinska Riksstämman under onsdagen hördes både hoppfulla och oroade röster.

Statssekreterare Karin Johansson sade att introduktionen av nya läkemedel är högprioriterat i den nya nationella läkemedelsstrategin. Bland annat håller socialdepartementet och SKL gemensamt på att ta fram formen för en nationell horizon scanning, det vill säga kartläggning av vilka läkemedel som kommer att nå marknaden i framtiden. Under 2013 ska ett nytt nationellt forum för kartläggning av nya läkemedelssubstanser byggas upp.

Ett problem med horizon scanning är att de hälsoekonomiska bedömningarna är svåra att göra innan ett godkännande.
– Dessa data finns egentligen inte förrän ett läkemedel är godkänt och har börjat att användas, sade Johan Brun, medicinsk direktör på Pfizer.

Han var kritisk till att arbetet med att ta fram en nationell plan för införande och uppföljning av nya läkemedel tar så lång tid.
– Ingen förespråkar ett ostrukturerat införande utan uppföljning men ändå händer ingenting vilket gör mig orolig. Jag ser det som att parterna inte kan komma överens. Det är skrämmande att så många ska göra samma sak på olika håll, risken är att alla kommer att överpröva varandra, sade han.

Sven-Åke Lööv från Stockholm läns landsting berättade om hur de studerat hur befintliga kvalitetsregister skulle kunna användas för att göra uppföljning om läkemedel.
– Resultatet är att inget register har tillräckligt med underlag. Ett av problemen är att det behövs en forskningsansökan med etikprövning för varje läkemedel vilket gör det väldigt omständigt, sade han.

Ett annat fenomen som togs upp är fall då landstingen själva förhandlar med läkemedelsföretag om priser. Inom SLL utreder man i ett projekt möjligheterna för att samverka med läkemedelsindustrin om bland annat prisförhandlingar.  Anders Hallberg, ordförande landstingens nationella arbetsgrupp för nya läkemedelsterapier, NLT, berättade att de får många propåer från läkemedelsföretag om priser efter att TLV sagt nej till listpriset.
– Det är inte optimalt att vi förhandlar på det viset men det är bättre än att läkemedlen inte når patienter alls, sade han.

Just nu pågår ett arbete med hur nya cancerläkemedel kan införas på ett strukturerat sätt i landet. Arbetet leds av Regionala cancercentrums samverkansgrupp i nära samarbete med NLT.  Resultatet ska presenteras innan årsskiften och kunna utgöra en grund för övriga läkemedel.