Dålig information om läkemedel på Wikipedia

Dålig information om läkemedel på Wikipedia

De som förlitar sig på informationsbasen Wikipedia när de ska
läsa på om läkemedel kan vara illa ute. Sidan lämnar ofta bristfällig
information visar en genomgång som amerikanska forskare har gjort.

25 nov 2008, kl 14:11
0

I USA uppger en tredjedel av dem som letar efter hälsorelaterad information på internet att de söker information om läkemedel, både receptfria och receptbelagda. Information från Wikipedia hamnar ofta högt upp vid sökningar på internet och är en informationsbas som många använder sig av. Vem som helst kan skriva och ta bort information på Wikipedia och innehållet styrs av användarna själva.

Kevin A. Clauson från Nova Southeastern University i Florida bestämde sig tillsammans med kollegor att undersöka hur pålitlig informationen om läkemedel I Wikipedia är. De gick igenom informationen om 80 läkemedelför vilka de försökte hitta olika kategorier av information om biverkningar, interaktioner, dosering och verkningsmekanismer. Samma sökningar gjordes på den databasen Medscape Drug Reference, MDR, som innehåller förhandsgranskad information.

Forskarna upptäckte att på Wikipedia utelämnas ofta viktig och avgörande information om läkemedeln. Medans MDR gav svar på 80 procent av frågorna som ställts gav Wikipedia bara svar på 40 procent.  Wikipedia innehöll inga helt felaktiga svar enligt forskarna medan de hittade fyra faktafel på MDR.

 Däremot utelämnades information i högre utsträckning på Wikipedia, 48 utelämnanden eller försummelser jämfört med 14 på MDR. Ett exempel är att det inte framgick att antiinflammatoriska läkemedel med diklofenak och misoprostol kan leda till missfall hos gravida kvinnor.
– Jag tycker att utelämnad fakta om ett läkemedel är minst lika allvarligt som felaktigheter. Det finns vissa kända fall där representanter från läkemedelsföretag tagit bort information om biverkningar om deras produkter på Wikipedia, sade Kavin A .Clauson till Reuters Health.

Författarna påpekar att Wikipedia kan vara en väldigt bra informationskälla i många fall, men det räcker inte för att ge en pålitlig bild av ett läkemedel. Artikeln publiceras i decemberutgåvan av Annals of Pharmatherapy.