Dålig ekonomi minskar tillgång till vård och medicin

Många låter bli att gå till läkare och att hämta ut receptbelagd medicin från apoteket därför att de inte har råd. Detta pekar enligt Folkhälsoinstitutet på ett betydande folkhälsoproblem.

20 feb 2006, kl 16:17
0

Enligt en undersökning från Folkhälsoinstitutet är dålig ekonomi en viktig anledning till att människor inte söker vård hos läkare och inte hämtar ut receptbelagd medicin. 30 procent av personer med stora ekonomiska svårigheter avstår från att söka läkarvård att jämföra med tio procent av dem utan ekonomiska svårigheter. Ungefär åtta procent totalt avstår från att hämta ut medicin. För dem med stora ekonomiska svårigheter är siffran 20 procent.

Utav de personer med stora ekonomiska svårigheter som avstår från att söka läkarvård gör 35 procent det av ekonomiska skäl. Siffran är ännu högre när det gäller att hämta ut mediciner, nästan 60 procent.

Enligt undersökningen pekar dessa siffror på att hälso- och sjukvårdslagstiftningens målsättning om ?vård på lika villkor? för att jämna ut sociala skillnader inte har uppnåtts. Därför anser de att primärvårdens tillgänglighet ekonomiskt måste ökas.