Fem frågor till Kjell Larsson, lungläkare och forskare
Läkemedel minskar dödligheten vid KOL
Kjell Larsson. Foto: Mårten Levin/Hjärt-Lungfonden

Läkemedel minskar dödligheten vid KOL

Professor Kjell Larsson och hans kollegor vill sprida en mer hoppfull bild av behandling mot KOL.

20 jan 2022, kl 08:54
0

Annons

Behandling med läkemedel kan faktiskt minska dödligheten vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Det är budskapet i en artikel i Läkartidningen där sex experter försöker förändra bilden av KOL som en obönhörligt fortskridande sjukdom som det inte går att göra så mycket åt. Läkemedelsvärlden talade med en av författarna, lungläkaren och professor emeritus Kjell Larsson, Karolinska institutet.

Varför skrev ni artikeln?

– Det börjar komma så pass mycket forskning som tydligt visar att läkemedlen faktiskt kan minska mortaliteten vid KOL. Vi tycker det är dags att slå fast att läkemedlen vi ger har effekt, och att öka intresset för diagnostik och behandling av KOL.

Saknas ett sådant intresse i vården?

– Ja, särskilt tidigare, men till viss del även fortfarande. KOL-patienter har varit en eftersatt patientgrupp. Attityden har ibland varit att patienterna får skylla sig själva eftersom orsaken ofta är rökning. Men faktum är att nästan alla våra vanligaste sjukdomar är kopplade till hur vi lever, det gäller inte alls bara KOL.

– Även synen på behandlingsmöjligheterna vid KOL har varit väldigt negativ. Det är därför det är så viktigt att få upp ögonen för att vi har ett flertal behandlingsmöjligheter, både farmakologiska och icke farmakologiska, som kan ha värdefulla effekter.

På vilket sätt förebygger läkemedel dödsfall av KOL?

– Dödligheten är starkt kopplad till antalet exacerbationer, det vill säga försämringsperioder när hosta, slembildning, andnöd och andra symtom kraftigt förvärras. Därför gäller det att förebygga exacerbationer. Då är läkemedlen tillsammans med rökstopp, fysisk aktivitet och rehabiliteringsåtgärder som underlättar andningen viktiga komponenter. Grundbehandlingen är bronkvidgande läkemedel – i första hand antikolinergika – och vid behov sätter man också in inhalationssteroider i exacerbationsförebyggande syfte.

Hur stor är effekten?

– Senare års forskning tyder på att läkemedelsbehandling mot KOL ger en minskad dödlighet som ligger i samma storleksklass som den förebyggande effekten av statiner och blodtrycksmediciner på kardiovaskulära händelser. Och när det gäller dessa sjukdomar är det ju ingen som ifrågasätter värdet av läkemedelsbehandling.

Är KOL en underbehandlad sjukdom?

– Ja, data tyder på att KOL är underbehandlad i Sverige och i andra länder. Ett problem är underförskrivning av inhalationssteroider till patienter med svårare KOL som, trots behandling med bronkvidgare, har exacerbationer. Sedan har studier visat att det även finns en överförskrivning av läkemedel vid KOL. Detta gäller i första hand inhalationssteroider som överförskrivs till patienter som inte har exacerbationer.

– Vi behöver en noggrann diagnostik så att vi ger rätt behandling till rätt patient.

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL

Över en halv miljon människor i Sverige beräknas ha kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Många lever med lindrigare former utan att veta att de har sjukdomen. Diagnos ställs ofta inte förrän KOL har utvecklats till en allvarligare sjukdom.

I Sverige orsakas nio av tio KOL-fall av rökning. Även långtidsexponering för damm och rökgaser ökar risken. Det finns också ärftliga riskfaktorer, den mest kända är ärftlig brist på skyddsproteinet alfa1-antitrypsin.

Sjukdomsutvecklingen kan starta med kronisk bronkit. I senare faser uppkommer förändring längre ned i luftvägarna och i svårare fall skadas lungblåsorna vilket kallas emfysem.

Symtom på KOL är bland annat hosta, pip i bröstet, segt slem och andfåddhet.

Källor: www.hjart-lung.se (Riksförbundet HjärtLung), 1177.se

Föregående artikel ”Man måste hela tiden tänka på nyttan för barnet”
Nästa artikel EU:s läkemedelsmyndighet får förstärkt roll