Ny studie om inflammation och depression
Omega-3 mot depression hjälpte vissa patienter
Foto: Istock

Omega-3 mot depression hjälpte vissa patienter

I en mindre studie lindrade antiinflammatorisk behandling med omega-3 depression i en undergrupp.

8 apr 2024, kl 08:34
0

Klara Sunesson

Klara Suneson. Foto: Ingemar Hultquist, Lunds universitet.

Behandling med omega-3 mot depression kan hjälpa de patienter som samtidigt har en låggradig inflammation i kroppen. Den slutsatsen drar forskare vid Lunds universitet som intresserar sig för sambandet mellan inflammation och depression.

Det här sambandet har uppmärksammats allt mer på senare år. Man hittar förhöjda inflammationsmarkörer i blodprov från personer med depression oftare än i befolkningen som helhet. Bland andra forskare i Linköping studerar vad som ligger bakom detta.

Testade omega-3 mot depression

Forskarna bakom den nu aktuella studien i Lund sökte svar på en specifik fråga: Kan behandling med omega-3 med högt innehåll av fettsyran eikosapentaensyra, EPA, hjälpa mot depression? Studien är publicerad i Brain behavior and immunity.

Eikosapentaensyra är en omega-3-fettsyra som man både hittar i kosttillskott med fiskolja och i godkända receptbelagda läkemedel. Läkemedlet Vaskepa med EPA är, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, till exempel godkänt för att förebygga hjärt-kärlsjukdom.

I depressionsstudien medverkade 101 patienter med depression. Alla hade testat minst ett antidepressivt läkemedel i sex veckor eller mer utan att ha blivit bättre.

Blindad studie

Deltagarna fick lämna blodprover. Genom att analysera proverna kunde man dela in deltagarna i olika grupper – de med låggradig inflammation som inte ger några specifika symtom, de utan inflammation och de med höggradig inflammation.

Varken deltagarna själva eller forskarna fick veta vilken grupp personerna hamnade i. Alla deltagare – även de utan inflammation – fick äta omega-3 mot depression i form av EPA under åtta veckor.

Deltagarna fick den relativt höga EPA-dosen som tillägg till sedvanlig antidepressiv behandling.

Såg en signifikant förbättring

Forskarna mätte sedan hur försökspersonernas depression hade förändrats. Det skedde genom en expertskattning med hjälp av 17 standardiserade frågor samt genom att deltagarna själva skattade hur de mådde.

Resultatet visade en signifikant skillnad mellan de olika undergrupperna. Varken hos de utan inflammation eller de med höggradig inflammation såg forskarna någon förbättring. Men i gruppen med låggradig inflammation hade symtomen  minskat efter behandlingen med omega-3 mot depression.

– Vi såg en signifikant förbättring i måendet, säger Klara Suneson, psykiatriläkare i Region Skåne och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Mer forskning behövs

Tidigare forskning har inte visat någon effekt av omega-3 mot depression, men dessa studier har till skillnad från den nya inte studerat undergrupper av patienter med olika inflammationsgrad.

– Patienter med depression utgör en väldigt heterogen grupp. Någon är helt sjukskriven, någon annan jobbar heltid och skjutsar barn till fotbollsträning. Alla insjuknar inte av samma orsak, och svarar därför inte heller likadant på medicinsk behandling. Därför är det så viktigt att identifiera även biologiska markörer, som inflammation, säger Klara Suneson.

Hon framhåller att många frågor återstår att besvara genom fortsatt forskning. Skulle en längre behandling förbättra depressionen mer? Försvinner effekten när man slutar med omega-3? Skulle en högre dos kunna hjälpa även de med höggradig inflammation?